MAF Sverige är en av de verksamheter som jag jobbar nära nu bokstavligt talat. Kontorsgrannen jobbar bl.a. med MAF Sveriges webbplats och jag har kunnat bidra med expertis kring synlighet av den webbplatsen (som snurrar på Wix, inte WordPress).

När jag och min fru var på Zanzibar tändes en gnista inom mig. Fram till dess hade jag en skev bild av Afrika och tack vare digital utveckling har vissa delar av Afrika blivit mer synliga i min tankevärld. Nu tack vare fler uppdrag med Afrika-fokus har jag en helt annan bild och har funnit nya vägar till information.

Uganda, Rwanda, Kenya, Tanzania och syd-Sudan är alla länder som du förmodligen hört något positivt om. Jag skriver något eftersom svensk medierapportering som oftast fokuserar på det negativa. Det är synd eftersom det finns så många fantastiska människor som gör så många bra saker för andra där nere.

En sak som snabbt blir väldigt tydlig i delar av Afrika är bristen på infrastruktur. Sant är att kineserna bidragit med sådant som delbetalning för att de får vad som finns under jord. Det senare har faktiskt lett till att MAF minskat ner antalet flygplan/rutter i Tanzania.

Det är också sant att delar av Afrika har en mer utvecklad infrastruktur än andra delar. Det går inte att jämföra t.ex. Egypten med Kongo lika lite som du inte kan se liknelser mellan Sveriges och Norges vägnät, där det senare består av fler landsvägar och inte alls lika breda motorvägar som i Sverige.

MAF förfogar över 135 flygplan som är tillräckligt små för att kunna landa och starta utan krav på långa asfalterade banor. MAF har även flygplan med pontoner för att kunna nå fram till byar intill eller nära vatten t.ex. Kalimantan på östra Borneo. Små plan betyder mindre kostnader och samtidigt högre flexibilitet.

Här tandläkare från Florida som flög in sin utrustning på sju minuter istället för att vandra/paddla kanot i åtta timmar till Wentado i Ecuador:

MAF:s verksamhet förlitar sig på att människor som du och jag delar med oss av vårt överflöd. Vi kan inte hjälpa alla men om vi hjälper en har vi förändrat världen.