Maangchi och Zeina made me do it

För lite sen kom en bekant fram till mig och frågade om hon kunde få bo hemma hos oss. Hon hade sett alla matbilder jag publicerat på Facebook. Något jag inte kunde tänka mig skulle inträffa, inte ens om du frågat mig i början av det här året. Fast när frugan svänger upp på gatan med bilen och känner doften av matlagning inne i bilen, då borde jag se mig som tämligen lyckad.

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i matlagning. Inte för att jag inte uppskattar väl tillagad mat utan för att jag tyckt att det tagit för lång tid. Konstigt nog, har matlagning nu under våren kommit att bli vad jag gärna lägger ett par timmar på varje dag.

För det mesta blir det bra, ibland mindre bra. I början blev det rent av katastrofalt innan jag lärde mig att läsa hela receptet på en gång. Jag kämpar fortfarande med tidsplaneringen. Jag tenderar att göra klart en del av måltiden innan jag börjar på nästa: Jag gör t.ex. klart grytan och därefter kokar jag riset.

Att jag utvecklade den här talangen just nu hänger samman med att jag under årets första tre månader + moms varit hemma-man. Min fru har arbetat heltid. Jag har varit hemma med barnen. Inga konstigheter.

Att det blev mat med smaker av Libanon, Mellanöstern och Indien/Pakistan beror på att jag gillar de köken. När vi ätit ute i Örebro har vi gått till libanesiska restaurangen Meza, grannarna från Syrien bjöd oss på mat och vi spenderade tre veckor på Zanzibar (2009) – allt bidrar till var mina smaklökar trivs som bäst.

En stor kunskapsbank för matlagning är Zeinas Kitchen och YouTube. Jag bläddrade i bildarkivet och i början av november 2018 hade jag kollat på tuben för att finna ett sätt att fritera kyckling. Jag hade gjort det tidigare med mixat resultat. När jag bytte ut mjölet mot potatispulver och doppade i enbart äggvita blev det så mycket bättre!

Favoriten under 2019 har varit en kombination av en pakistansk kycklinggryta och butter chicken. Pappas goda kyckling, kallar barnen maträtten och den brukar gå hem. Om den inte görs mer än en gång i veckan.

Det är i praktiken Chicken karahi kombinerad med Butter chicken + en skvätt soja på kycklingen innan stekning:

Dra runt ingefära och vitlök och soja i kycklingen 10-15 minuter. Stek chili, gullök, rödlök, vitlök, lägg i kycklingen och kryddblandningen, kycklingen ska vara nästan genomstek och upplevas som torr av alla kryddor. Då läggs tomaterna på. Vänta en stund och se vätska bildas. Låt puttra minst 30 minuter (utan lock om det är för vattnigt). Plocka ur kycklingen, kör med mixerstaven i vad som är kvar. Såsen ändrar färg till orange, komplettera med mycket smör och ev. lite salt. Möjligen en skvätt vispgrädde för att mjuka upp kryddorna. Blanda sås och kyckling innan servering.