Live-streamingen via Meerkat och Periscope rullar vidare med nya hinder att överkomma. Katch, en slags inspelningstjänst för Meerkat blockades av YouTube i ca. ett dygn den gångna helgen och HBO har bett Periscope att inte tillåta streams som visar Game of Thrones.

Katch/Seen.co fick se sitt YouTube-konto blockerat i helgen. Det är oklart exakt varför de blockades inleddes men det troliga är att YouTube fick kalla fötter efter att HBO gått på Periscope om att inte tillåta upphovsrättsskyddat innehåll i de streams som tjänsten förmedlar mellan sina användare.

Katch fungerar som så att du taggar en ny eller pågående stream med #katch och efter att sändningen är avslutad ges du möjlighet att se den igen. Katch spelar in streamen och laddar upp den till YouTube samt ger dig länken till det olistade videoklippet. YouTube blir således en ofrivillig distributör av möjligen upphovsrättsskyddat innehåll.

Nu ett knappt dygn senare är Katch-tjänsten tillbaka med skillnaden att den som vill se klippet måste svara på en tweet innehållandes #katch eller genom att göra en RT.

Mycket mer än så har inte Seen.co kommunicerat till dusten med YouTube. Återstår att se om YouTube ändrar sig i framtiden eller inte. Det är nämligen lite vanskligt att vara den som som laddar upp klipp till tuben innehållandes media som andra kan claima copyright för. Du vill inte att ditt konto ska blockeras…

HBO vs. Periscope
HBO är irriterade över att deras TV-serie Game of Thrones distribueras via Periscope. Användare sätter alltså upp sina enheter och filmar en annan enhet som visar Game of Thrones.

Game of Thrones @ Periscope

Game of Thrones @ Periscope

HBO tycker enligt BBC att utvecklarna av Periscope borde ha mekanismer på plats som blockerar upphovsrättsskyddat innehåll snarare än att enbart skriva om det i sina användarvillkor. YouTube har en funktion inbyggd som heter Content ID som identifierar t.ex. musik som spelas i bakgrunden. Jag har själv vid flera gånger fått meddelanden om att mina klipp innehåller media från en tredje part. Content ID är rejält smart och förstår även när musik-covers spelas i klippen.

Ibland har jag fått meddelande direkt i samband med uppladdningen och ibland några timmar eller dagar senare, när YouTube scannat mina klipp. En sådan funktion applicerad på en direktsändning tror iaf inte jag att utvecklarna av Periscope och Meerkat är beredda lägga till. Det torde leda till en ännu längre fördröjning av sändningarna.

HBO versus Periscope/Meerkat kommer sannolikt att utspela sig mellan bägge företagens advokater. Samtidigt kommer användaren som bryter mot respektive tjänsts TOS upptäcka att deras konto raderats och kanske även i förlängningen deras Twitter-konton.