Nu var jag hungrig och ville inte laga mat hemma. Jag besökte onlinepizza.se och la en order. Utkörningsavgift 20 kr. Hade jag åkt ner till pizzerian själv hade bussresan kostat 20 kr. Svårt val? Nej, det är så mycket enklare att handla via nätet.

När jag ska betala räkningar gör jag det via nätet. Jag minns hur det var 1998 och stod där på Posten. Jag hade fyllt i mina giroblanketter och väntade på min tur. Jag lämnade fram blanketterna och betalade med de kontanter jag hämtat ut från bankomaten, där jag också hade fått stå i kö en stund. Det var tider det och idag har jan knappt kontanter alls. Jag har inte haft mer än max 300 kr i fickan de senaste åren.

När jag köpte min mobiltelefon sist så gjorde jag det via nätet. Jag klickade runt på Tres hemsida och ett par veckor senare hämtade jag ut en iPhone 4. Jag talade inte ens i telefon med en säljare. Bara en sån sak.

När det kommer till avgifter och kostnader utöver de för själva produkterna brukar jag värdera min tid. Vad kan jag göra istället för att resa till butiken? Måste jag ha en sak just idag så får jag såklart resa till butiken. Jag kanske behöver en spade när den gamla gick sönder mitt i trädgårdsarbetet. Fast å andra sidan kanske jag inte behöver slutföra trädgårdsarbetet just precis idag. Jag kan vänta tills jag får en ny spade, hem till mig.

När jag hjälper företag att sätta upp WooCommerce kommer vi efter ett tag till punkten där fraktpriset ska bestämmas. Ur ett konsumentperspektiv tror jag att många ogillar de extra kostnaderna såsom frakt. Fraktpriset kan ibland bidra till att slutpriset blir högre för en produkt, än om jag hade åkt till en butik och köpt över disk. Fast nu handlar detta om att inte behöva resa till en butik, utan låta butiken skicka produkten hem till mig. För det får jag betala frakt.

Om du tycker att frakt är dyrt så ställ dig frågan om vad det faktiskt kostar dig i tid och pengar att resa till butiken? Jag tror att du kommer komma fram till att resan är onödig och även om det skulle bli lite billigare att resa till butiken så hoppas jag att du ser nyttan med att e-handla.