Kia Telluride (2020+) – Större än Sorento

Telluride är namnet på en ny flaggskepps-SUV från Kia. Det är en i grunden framhjulsdriven SUV med tre sätesrader. Exteriören bär spår av Kias tidigare modeller men det är även mycket nytt, ett kantigare designspråk på väg från Kia?

Kia Telluride är den största bilen som Kia någonsin tillverkat. Koncernsyskonet Hyundai Palisade är så klart den första bilen man kommer att tänka på när Kia visar upp Telluride i Detroit 2019. Även fast den dominerande C-stolpen inte finns här.

Det handlar om en jättestor SUV med svenska mått mätt fast bara en medium-size i USA. Bilen visades hösten 2018 i terrängutstyrsel och Telluride var även namnet på konceptbilen som visades i Detroit 2016.

Jämfört med konceptbilen från 2016 är 2020 års modell av Telluride lite mer rundad. Konceptet hade en rektangulär grill medan det nu är uppmjukade linjer som dominerar i fronten. Det som förr var kantigt har idag mer av rundade hörn-design över sig. Döm själv av bilderna nedan:

Kia Telluride Front 2020 vs Front 2016

På bilens baksida är de nya vertikala baklyktorna nytt om man jämför med t.ex. Kia Sorento som har en horisontell layout. Precis som på Palisade är det ganska stora lyktor, på den här bilen med backljuset infällt i bakluckan. Ska du backa bör du således göra det med bakluckan stängd. Vad tycker du om aktern på Telluride jämfört med Palisade? Se bilderna nedan:

Kia Telluride Rear vs Hyundai Palisade Rear

Interiören hos 2020 års Telluride bär spår av BMW med vred på sidorna och horisontell placerade knappar däremellan. En rektangulär skärm upp på instrumentbrädan som i nästan alla nya bilmodeller av idag. Inga konstiga designtrick eller något som överraskar. En ganska traditionell layout.

2020 Telluride Interior

Utmärkande för Telluride är dess utrymmen. Det är en stor bil till att börja med och det har de utnyttjat väl när det kommer till bredd längst fram och såväl benutrymme som inre höjd på andra sätesraden.

Motorn är en 3,8-liters V6 som drivs med bensin. Samma effektuttag som i Hyundai Palisade. Åttastegad automat. Framhjulsdrift som grund med AWD som tillval. Pris okänt i skrivande stund. Kommer till USA marknaden sensommaren 2019.