Kia Telluride kan du inte köpa

Kia Telluride, för dig som inte visste det, är en ny stor-SUV från den koreanska tillverkaren med USA i fokus. Det är riktigt synd att nya Telluride inte (just nu) kommer till Europa och Sverige. 

Telluride visades upp i Detroit 2019 och är en bil som konkurrerar med bl.a. Toyota Highlander (säljs ej i Sverige), Honda Pilot/Passport (säljs ej i Sverige), Ford Explorer (säljs ej i Sverige) och koncernsyskonet Hyundai Palisade (säljs i Sverige). En av de bästa funktionerna hos Telluride är att bilen har plats för åtta sittande.

  • Priset i USA för Telluride är från 31 690 USD.
  • En Toyota Highlander kostar från 31 530 USD.
  • En Honda Pilot kostar från 31 450 USD.
  • En Ford Explorer kostar från 32 365 USD.

Det är med andra ord en konkurrensmässigt prissatt bil. Det är inte en slump. Kias nya SUV är ny på marknaden och de vill locka köpare som även tittar på konkurrenternas modeller.

Under huven är det USA-traditionellt med en V6-bensinmotor kopplat till en åttastegad automat. Det troliga är att Kia lägger till en bensin-hybrid om några år.

Toyota erbjuder t.ex. en V6-hybrid (AWD-i 3.5L V6 ECVT Hybrid) i sin Highlander med uppgiven räckvidd om 30/28 miles per gallon highway/combined, vilket omräknat blir ca 1,2 liter milen.

Med det i åtanke så spelar det inte så stor roll kanske om Kia adderar en hybrid-motor. En ny icke-högprestanda-SUV med förbrukning över en liter per mil är otänkbart i Europa. Tillverkarnas siffror tenderar även att vara lite i underkant varför bilarnas verkliga förbrukning troligen då blir ännu högre?

Här i Sverige och i Europa kommer vi att få leva vidare med Sorento som den största SUV:en från Kia. Det är också den bilmodellen som kommer att förses med en hybridmotor, eller kanske rent av försvinna helt till förmån för mindre el- och hybrid-crossovers.