Kia Sorento 2015+

Kia Sorento

Kia Sorento som visades upp 2014 (och som finns i bilhallarna med 2015 års modell eller nyare) är en rymlig familjbil för dig som vill ha en gnutta SUV. Det här är i första hand en bil för vanliga vägar. För avancerad offroadkörning gäller att du köper en annan bil. Sorento har dock fyrhjulsdrift när du behöver det för att ta dig förbi snödrivor och andra lättare hinder.

Kia är inte direkt kända för att bygga lyxbilar. Med nya Sorento kliver dock Kia upp i finrummet sett till försäljningssiffror och kundnöjdhet. Du som köper en Sorento får en bil som rymmer alla av normal storlek, barn i bilbarnstolar och barnvagnar eller IKEA-möbler.

Det finns bara en motor i Sverige. En diesel på 2,2 liter som ger 200 hk. Den räcker gott för normal körning, även när bilen är tungt lastad. En nackdel med motorn är dess råa gång, känslan av att köra lastbil är inte långt borta.

Det som talar för Kia Sorento är dess amerikanska sättning. Det är lätt att drömma sig iväg till hur det är att köra en Chevrolet Tahoe, minus V8-mullret. Bottendraget i dieselmotorn gör körningen avspänd och långfärder är inget problem tack vare bra uppförande på vägen. Det är bara på riktigt kurviga vägar som du märker att Sorento inte är direkt följsam.

SUVTEST hade en pressbil till låns en vecka i november 2015. En bra tid för att testa både torr asfalt och inslag av snö. Vill du dyka ner i upplevelserna från den veckan finns här flera artiklar att läsa och videos att se på:

Inför modellåret 2019 har det i USA presenterats en ny Kia Sorento.

Läs SUV-test av Kia Sorento

2016 Kia Sorento SUV Review
http://www.edmunds.com/kia/sorento/2016/review/

2016 Kia Sorento Platinum review
http://www.carsguide.com.au/car-reviews/2016-kia-sorento-platinum-review-road-test-39654

Kia Sorento @ YouTube