Kia Optima Sportswagon GT

kia-optima-sw-gt

Kia Optima må vara en beskedlig bil sett till det yttre och även om konkurrenten finns in-house i form av Hyundai i40 siktar Kia på att ge de tyska giganterna en känga med Optima GT.

Det finns en Optima GT-Line men det är inte samma. Där GT-line adderar kosmetika till en genomvettig kombi svarar GT för prestandan. Under huven ruvar en turboladdad bensinmotor om två liter med en maximal effekt på 245 hästkrafter och 353 Nm i max vridmoment. Växellådan har sex steg och är automatisk.

Den motor gör att Svensson-kombin drar upp till 100 på 7,6 sekunder (sedanmodellen av Optima är ett par hundradelar snabbare). Toppfarten för GT Sportswagon är 232 km/h (sedanmodellen 240 km/h).

Tyvärr, och vi måste skriva tyvärr, har inte Kia lyckats med konststycket att kombinera stark motor med skönsång baktill. Istället finns det vad Kia kallar Active Sound System som i praktiken är konstgjort motorljud för dina öron inne i kupén.

Chassiet har modifierats gentemot standardmodellen bland annat på Nürburgring. Markfrigången har sänkts med 10 mm och den elektroniskt kontrollerade fjädringen (ECS) utvecklad av Sachs, anpassar stötdämpningen beroende på typ av körning och underlag. Även styrningen har modifierats för mer precis kurvtagning. Antisladdsystemet är omprogrammerat och tillåter mer sladd innan det griper in. Bromsarna är uppgraderade med större ventilerade skivor (+30 mm).

I utrustningsväg ingår bland annat rödlackerade bromsok, specialutformade stötfångare fram och bak samt en omdesignad diffusor med dubbla avgasutblås. Inuti har GT-modellen bland annat fått aluminiumdetaljer/paneler, läderklädda sportstolar med kontrasterande sömmar och broderad GT-logotyp samt eljusterbara framstolar med ventilation.

Optima Sportswagon GT med 2,0 T-Gdi motor på 245 hk och sexväxlad automatlåda med bland annat elektroniskt kontrollerad fjädring, motorsljudsförstärkare, röda bromsok, ventilerade eljusterbara framstolar kostar från 359 900 kronor.