Min dotter blir mer och mer kommunikativ för var dag som går. Detta är vad som verkligen förgyller vår relation nu. Tidigare var hon bara en bebis som jag kunde ana hade en vilja att ta kontakt med mig. Nu sträcker hon sig efter mig, hon somnar bäst vänd mot mig, hon härmas och blir uppriktigt glad när jag varit borta ett tag.

Det har passerat nästa två månader sen jag skrev sist om att vara pappa. Min och min frus vardagsrutin har fintrimmats och stabiliserats, jag har kunnat förena företagandet med papparollen och dottern har som sagt börjat uppvisa mer av sin egna personlighet (snarare än vad vi tidigare tillskrivit henne).

Jobba hemma
Jag driver sen över fem år tillbaka en egen firma där jag producerar webbnärvaro åt företag. Jag har ett hemmakontor på mitt rum (ja, vi har skilda sovrum) och det fungerar ypperligt bra. Jag kan arbeta effektivt när jag behöver och när jag behövs hemma kan jag vara mer flexibel. Jag kan alltid jobba några timmar på kvällen efter att dottern somnat om det skulle behövas.

Fördelar
– Nära till jobbet (en meter)
– Nära till hemmets komfort
– Nära till min dotter
– Att kunna bestämma över min tid

Jag vet att min tillvaro är få förunnad, pappalediga borträknade möjligen. Vi har det kanske inte lika fett som heltidsarbetande men jag får i gengäld så mycket kvalitetstid med min dotter, när jag kan jobba hemma så mycket som jag gör. Jag har fortsatt att vara pappaledig på 50% och det är guldvärt att kunna stänga ner för dagen och på bara någon minut senare kunna umgås med min dotter. Ingen bilköer, ingen trängsel på bussen.

Min tillvaro ter sig i stunder som drömlik. Jag slipper att gå ut tidigt på morgonen, när det är 20 minusgrader eller spöregnar. Jag kan gå ifrån mitt arbete på förmiddagen, ta det lugnt hela eftermiddagen, sova en stund, gå ut i skogen här intill, jobba mer på kvällen etc. Det är fritt men inte helt utan nackdelar.

Nackdelar
– Nära till jobbet
– Nära till hemmets komfort
– Nära till min dotter
– Inga kollegor

Att jobba hemma betyder att jobbet alltid är närvarande, om jag inte lämnar hemmet. Det är dessutom egentligen inget som håller mig tillbaka från att resa mig upp, gå ut i vardagsrummet och lägga mig på soffan. Jag har även väldigt många saker som jag kan göra istället för att jobba t.ex. sortera skolmaterial från gymnasietiden och annat überviktigt.

Min dotter är som oftast i rummet intill och jag kan höra henne för det mesta. Jag måste nästan alltid ha på musik eller anpassa mig efter hennes tider, för att kunna arbeta effektivt. Jag har dessutom bara min fru och min dotter att tala med, när jag inte talar i telefon med kunder. Med detta i åtanke så är min tillvaro inte alltid sådär drömlik som jag ibland vill måla upp.

På det stora hela är det positivt att jobba hemma samtidigt som dottern (och Josefin) är hemma. Jag börjar min dag vid 06:00 med att jag tar över efter natten. På förmiddagen mellan nio och tio börjar jag jobba. Avbrott för lunch vid 12-12:30 och sen några timmar till på eftermiddagen. Så har min tillvaro sett ut de senaste månaderna och jag älskar det men det är inte hela tiden en dans på rosor.