Att ha en webbplats som laddas snabbt är viktigt. Det är inte ovanligt att fler än 50% av dina besökare använder mobila enheter. Att då inte erbjuda en snabb webbplats är slöseri med pengar. Det är en bra investering att lägga egen tid eller att anlita en webbkonsult för att optimera webbplatsen. Här får du tips om hur du med Jetpack-tillägget kan korta laddningstiderna.

Du kan snabbt och enkelt ta reda på hur väl din webbplats svarar upp mot önskemålen som Google lägger ut om laddningstider. Gå till https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ och mata in din webbadress. Växla mellan flikarna “Mobilt” och “Dator” för att se hur väl (eller dåligt) din webbplats matchar vad Google anser är rätt.

Du kan även använda tjänsten GTmetrix.com för att där få utförliga förslag på vad som måste justeras för att du ska få full pott. Att nå upp till 100% är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, eftersom du sannolikt använder externa script med inställningar som inte gillas av GTmetrix. Precis som i Googles tjänst kan du se råden från GTmetrix som just det; rekommendationer om vad som är rätt åtgärder i arbetet med att optimera din WordPress-webbplats.

Att optimera WP gentemot Google PageSpeed/Lighthouse eller GTmetrix kan kräva avancerad kunskap om WP-teman. Optimeringen kan kräva att du klipper och klistrar i mallfilerna för din webbplats. Vissa optimeringar kan du dock göra med hjälp av plugin till WP:

Jetpack-tillägget från WordPress/Automattic är ett bra plugin för dig som vill göra webbplatsen snabbare och lite enklare att underhålla över tid.

För att Jetpack ska fungera måste du ha ett konto på WordPress.com, vilket är gratis. När du är inloggad på ditt WP.com-konto är kopplingen mellan din egeninstallation av WordPress och Jetpack bara några klick bort.

Enklast är om du väljer standardkonfigurationen och i nästa steg deaktiverar eller aktiverar de funktioner du faktiskt vill ha och behöver. De här 9 funktionerna tycker jag (Björn Sennbrink) är värda att ha aktiverade:

  • Image CDN (laddar bilder snabbare)
  • Asset CDN (laddar filer snabbare)
  • Lazy Load (laddar bilder när besökaren scrollar)
  • Skydd (blockerar dumma hackare)
  • Övervakning (få notis om när sajten går ner)
  • Prenumerationer (för att låta besökaren få mail om nytt innehåll)
  • Relaterade inlägg (för att locka besökaren att stanna)
  • Extra widgets (för att t.ex. upplysa om prenumerationer)
  • Synlighet för widgets (villkorad visning)

För att snabbt och enkelt konfigurera Jetpack ska du gå längst ner på Adminpanel-sidan i Jetpack-fliken, klicka på Felsök och scrolla nedåt igen till länken med texten “Få den fullständiga förteckningen över Jetpack-moduler som finns tillgängliga på din webbplats” (/wp-admin/admin.php?page=jetpack_modules) samt klicka där.

Det du ser nu är en lista på alla aktiva och inaktiva Jetpack-funktioner. Markera de funktioner du vill ha aktiverade eller deaktiverade. Vissa funktionsnamn är klickbara för att du ska kunna läsa mer ingående vad respektive funktion gör på din webbplats.

Därefter är det bara att vänta. CDN-funktionerna kopierar dina filer och bilder automatiskt, det kan gå direkt eller ta några timmar innan du ser förändringarna på din webbplats. Ett tips är att köra din webbplats i Google PageSpeed Insights och i GTmetrix, jobba klart med Jetpack och sen testa din webbplats igen efter en stund.

Sennbrink Kommunikation erbjuder WordPress-relaterade tjänster för webbmarknadsföring. Björn Sennbrink har mer än 10 års erfarenhet av att möta behoven hos småföretagare, entreprenörer och ideella organisationer. Vänd dig till Björn i den vackra trästaden Nora när du önskar personlig service för dina WordPress-relaterade behov. Välkommen med din förfrågan: konsult@sennbrink.se (pris fr. 777 kr).