Hur iskall törs du vara när dina aktier minskar i värde?

När du äger aktie A kan aktiens värde öka eller minska. När värdet stiger vill du ha lite mer, lite mer, lite mer och så säljer du. Aktien fortsätter stiga. Du får panik. Du vill inte missa uppgången. Så du köper in dig på en högre nivå. Bara för att se kursen vända nedåt…

Detta inlägg är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar.

Aktien fortsätter att sjunka. Ja, den fortsätter rakt ner mot avgrunden. Du hade en vinst tidigare. På bara några sekunder sitter du med en förlust som är dubbelt eller tredubbelt så ”hög” som vinsten. Du säljer…

Du sålde för att du inte ville förlora mer pengar. Du sålde för att du mår dubbelt så dåligt jämfört med hur bra du mådde vid uppgången. För i det senare fallet finns det alltid en oro för en nedgång, du vill sälja på toppen. Det omvända finns när en aktie sjunker i värde, en förhoppning om att aktie ska gå upp igen.

Psykologin vid aktiehandel är (som Trump skulle säga) en produkt av flockmentalitet. Visst finns det undantag men du bör vara ganska påläst för att finna guldkornen som går åt andra hållet. För egen del lyssnar jag till de som säger att dataspelsbranschen går bra när miljontals människor sitter hemma. Men även i den branschen går det upp och ner.

En aktie från ett börsnoterat företag som jag följt en tid har ett tydligt mönster. På morgonen går det att (vissa dagar) tjäna pengar, genom att lägga säljordern dagen före eller innan börsen öppnar nästkommande dag. De första sekunderna och minutrarna noteras dagshögsta varefter kursen faller.

Första timmarna fram till lunch rör sig värdet ganska mycket upp och ner, eller så stabiliseras dagspriset redan på förmiddagen. Om det blir en stegring av värdet sent på eftermiddagen brukar det leda till en stegring i öppningen dagen efter, som jag beskrev ovan, och då går det att sälja med vinst.

Om du inte redan listat ut det så köper jag på eftermiddagarna, när kursrörelserna är små och robotorna tagit över. Vissa dagar går det dock utför och då sitter jag still i båten. För att om jag säljer med förlust har jag förlorat pengarna.

Om jag istället accepterar det icke-realiserade förlusten och inväntar stegringen har jag chans att få igen pengarna eller mer därtill. Här gäller det att hålla huvudet kallt. Jag måste vara medveten om att allt jag satsat kan gå förlorat, snabbt eller över en längre tidsperiod.

När det här publiceras våren 2020 börjar det synas en del ljusglimtar när länder sakta öppnar upp efter ”lockdown” pga pandemin. Men rusa inte till börsen och satsa allt du äger. Det kan komma fler bakslag. Eller rättare sagt; det kommer att komma stora börsfall i framtiden, men ingen vet när. Därför behöver du hålla koll, förslagsvis genom att du är kund hos en nätmäklare som kan sända dig notiser om när din depå minskar i värde.

För att kunna hantera köp och sälj av aktier samt för att få varning om stora fall i värde i min depå använder jag Avanzas iOS-app. Jag har varit kund hos Avanza i mer än 10 år och tycker att kombinationen funktioner samt prisbild är attraktivt. Jag har tidigare varit kund hos Nordnet men det var länge sen nu...

Viktigt: Allt som publiceras på BjornSennbrink.se om ekonomi, sparande och investeringar ska ses som information, inte som individuell rådgivning, inte som köprekommendationer, inte som säljrekommendationer. Du är själv ansvarig för alla beslut och följder rörande hantering av dina pengar. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Pengar du satsar i aktier, fonder, bostäder, fastigheter eller andra saker, kan minska i värde.