Potatis i ugn

Kokt potatis är lika roligt som att gå en kurs i hur man täljer sig en trägris. Visst, kokt potatis är en väg mot hemlagat potatismos men varför nöja sig med det?

Smaskens potatis får du när du förenar känslan av kokt potatis med ytan hos en nästan-stekt potatis. Tricket är att tillaga okokt potatis i ugnen och att använda olivolja.

Gör så här:

  • Välj ett par nävar potatisar, gärna färska, som du skivar, ca 1 cm tjocka.
  • Lägg ut skivorna på en plåt, ringla över olivolja.
  • Strö över ett par-tre nypor flingsalt och toppa med timjan.
  • Skjuts in i ugnen!

200-225 grader i ca 25 minuter brukar räcka. Du vill ha färg på potatisen utan att de blir genomstekta. Målet är att få potatisen att ha en konsistens i par med kokt potatis.

För extra smakupplevelse: Lägg på skivad morot och skivad lök, ringla olja ovanpå och lite flingsalt. Morötterna kommer att bli svarta men smaken de får är att dö för.

Servera tillsammans med valfri köttbit eller t.ex. ICA:s kebab. Potatisen fungerar även ypperligt till fläskfilé med en lämplig sås intill. Du kommer att äta tills du rullar från bordet.

Visste du att det finska ordet för potatis är “peruna“?