Blandfärs- och kryddkorv-köttfärssås

För dig som söker en syrligare smak när du stoppar köttfärssås i munnen och som söker en mättnad som inte gränsar till matkoma. En huvudrätt som tillsammans med pasta penne inte behöver ketchup och en maträtt för dig som vill variera köttfärssåsen, som i mitt tycke blir antingen alldeles för kryddstark eller totalt menlös.

Börja med att ta fram några nävar blandfärs ur kylen, 15-30 minuter före tillagning. Hetta upp extra-virgin olivolja i en järngryta.

Värm på några droppar av samma olja i en separat stekpanna. Skär upp en lök och låt den bli varm i stekpannan. Den ska i grytan senare.

Dela upp och krossa kryddkorv (kabanoss, chorizo) i en mixer. Det ska vara mycket små bitar i storlek som metallen på en Apple Lightning-kontakt.

Tänk på att korvsmaken kan ta över om du har i för mycket. Jag använder två korvar till 600 gram blandfärs.

Stek blandfärs och korven på hög värme. Min erfarenhet säger att blandfärs måste brännas på mer än nötfärs. Rör om ofta och häll på mer olja så att det inte bränner fast.

Häll på rikligt med oregano, basilika och timjan. Rör om och sänk värmen. Lägg i löken.

Ge det knappt en minut och häll därefter på krossade tomater. Alternativt kan du tärna upp färska tomater, 3-4 st och blanda ner i grytan.

Låt puttra under lock ca 30 minuter, rör om då och då. Slå på någon kopp vatten om det behövs.

Smaka av och förbättra ev. med cayennepeppar, chilipeppar, salt, oregano och gurkmeja. Notera att saltet tillförs först nu.

Servera med pasta penne som efter kokningen slungats i kallpressad camelinaolja.

Smaklig spis!