Blandfärsbollar i pizzadeg med vitlökssmör

För dig som söker snabb mättnad och inte räknar kalorier. Receptet kan säkert varieras utifrån smakpreferenser. Jag har gjort den här maträtten några gånger med olika kryddning av färsen. Persilja tillför t.ex. en härlig smak men kvistarna lämpar sig inte för små barns munnar och för extra sting kan du ha fler än en vitlöksklyfta i på slutet.

Börja med att köpa blandfärs av den bästa. ICA:s vakuumförpackade fungerar alldeles utmärkt. Finsmakaren maler dock själv en optimal blandning av nötfärs och fläskfärs.

Fortsätt med att köpa ost t.ex. riven mozarella. Det viktiga är att bitarna smälter snabbt och att de gärna är krossade. Du vill inte jobba med långsmala och hårda bitar i ost i färsen.

Blanda färsen med osten, ett ägg, oregano, gurkmeja, svartpeppar, rikligt med salt. Här kan du experimentera med andra kryddor för önskad hetta. Är du efter ostsmaken kan du hålla igen lite på de torra kryddorna. Häll upp en tallrik med mjöl också.

bhs kottbollar blandfaers ost oregano

Hetta upp extra-virgin olivolja. Forma köttbollar och rulla i mjölet, så fastnar inte bollarna i stekpannan. När bollarna fått lite yta och håller ihop, flytta till lämplig form intill.

Pizzadegen kan du baka själv eller köpa ett färdigt pizzakit. Linda in köttbollarna i “slanor” av degen. En variant är att ha mindre mängd deg och sätta köttbollar/deg på spett.

bhs kottbollar wraps

Tillaga färdigt i ugnen ca 175-200 grader. Det brukar ta ca 10 minuter färg in i ugnen tills degen fått färg. Ta ut “rullarna” och häll på rikligt med smält smör som du smaksatt med vitlök. In i ugnen igen så att degen kan suga upp smöret. En variant på detta är att ha på smöret från början.

Blandfärsbollar i pizzadeg med vitlökssmör

Smaklig spis!