Hemman-man 2019, del 2: Planering

Jag är hemma-man under 2019. Min fru arbetar heltid. Jag är den som är hemma med barnen. Tänk hemmafru fast byt ut könet. Det är inte samma sak som pappaledighet. Det här är beständigt, tills vidare, utan slutdatum.

När du är hemma-man underlättar det om du med din fru gjort en grov plan över hur dagarna ska se ut.

En annan viktig sak inför startdatumet är att kommunicera om hur ni ska kommunicera.

Det kan nämligen vara så att de nya rollerna frestar på relationen. Din fru kommer hem, trött som få efter arbetsdagen, och är kanske inte en muntergök direkt och inte du heller. Om ni kommunicerat innan om sådana stunder kan onödiga konflikter undvikas.

Kombinera med fördel planering av dagarna med kommunikationsbitarna. Din fru kanske förväntar sig ett skinande blankt hem när hon anländer. Du kanske valt att vänta med det för att dagen inte är slut än på flera timmar.

Att planera dagarna är enkelt för vissa, svårare för andra.

För egen del är jag just nu uppe i processen att förfina den grova planeringen. För några veckor sen fanns det tankar på hur tvätt och städning skulle läggas upp. Vad skulle jag göra och på vilka dagar?

På fredagar är målsättningen att få undan så mycket av de rentvättade kläderna som möjligt. Det betyder att jag tidigare i veckan kört maskiner med smutsiga kläder, hängt på tork och när kläderna torkat; vika och lägga in i lådorna.

Framtida förädling av tvätt-processen involverar sortering av smutstvätt i tvättkorgarna inför kommande veckas genomförande. Jag måste se detta som processer. Det är så min hjärna fungerar. Du kanske ser på saken annorlunda?

Varje dag, med få undantag, ska jag lämna i skolan. Det betyder att alla barnens kläder läggs fram kvällen innan. Ytterkläderna läggs på rad, halsdukar, vantar, mössor och kängor. Allt är klart när jag tar steget från frukosten till hallen. Den processen kräver att tvätten är i ordning, att det finns rena kläder i lådorna.

Att gå ut på morgonen är kämpigt om natten varit dålig. För att orka med dagen efter den sömnlösa natten kan det underlätta att ha planerat maten ordentligt eller rent av gjort matlådor dagen före. Gör mer vissa dagar för att kunna göra mindre andra dagar.

Att planera maten eller att ha gjort matlådor gör även att mer tid kan spenderas utomhus eller med lek inomhus. Du behöver inte avbryta lika tidigt för att laga mat eller tvätta.

Processerna går i varandra och de är beroende av varandra. När du gör en grovplanering är det lätt att se göromålen som isolerade från varandra. Så är inte verkligheten.