Hemma-man 2019, del 1: Bakgrund

Jag är hemma-man under 2019. Min fru arbetar heltid. Jag är den som är hemma med barnen. Tänk hemmafru fast byt ut könet. Det är inte samma sak som pappaledighet. Det här är beständigt, tills vidare, utan slutdatum.

Det optimala vore om det omvända var gällande. Jag i jobb. Hon hemma. Nu blev det annorlunda trots tappra försök under hela 2018 att jobba för den optimala tillvaron.

Detta med hemma-man är inte något nytt för mig. Jag var hemma-man 2016-2017. Då arbetade min fru heltid och jag var hemma med barnen, hushållets göromål osv.

Jämfört med den person jag var när vårt första barn kom till världen är jag nu helt ombytt. Förädlad. Tack vare att jag varit (och är) hemma-man. För innan dess (då) var det inte jag som hade hundrakollen hemmavid.

Då, i början av 2012, satt jag mest vid datorn och min fru tog hand om nyfödda dottern. Jag hade ett uppdrag i min firma som åt upp all vaken tid de första tre månaderna. Det gav en stor hög med pengar på slutet men på bekostnad av min egen hälsa och möjlighet att lära känna min dotter.

Det skulle ta ytterligare några år innan jag till fullo (även om jag aldrig ser mig som fullärd) fick upp ögonen för hur stimulerande och intressant det är med mina egna små barn.

För när vi fick vårt andra barn blev vi helt upptagna. Ingen av oss kunde mäkta med två barn. Vi behövde dela. Jag tvingades(!) ta mer ansvar. Sett så här i efterhand; vilket pucko du var Björn som inte gjorde mer tidigare.

Sen fick vi ett till barn. Kärlek.

Sen köpte vi ett hus (bostadsrätt). Befriande.

Sen fick vi ett till barn. Storfamilj.

Du ser, att fortsätta sukta efter ny gear i World of Warcraft fungerade bara när vi hade ett barn. Och oj vad omogen jag var då. Det är väldigt tydligt nu. Tur att då inte är nu.

Nu är WoW borta sen många år tillbaka, även om jag ibland kollar de senaste YouTube-klippen om spelet. WoW är som knark. Det går att sluta men suget finns alltid kvar. Särskilt på vintern när det är för kallt för att spendera många timmar utomhus, utöver alla andra sysslor.

För sysslor, det finns det en uppsjö av. Jag brukar tänka på mitt jobb som digital marknadsförare, där jag använder Trello för planering och dokumentation.

Jag har flera dussin ”kort” med arbetsuppgifter. Samma sak i vardagen som hemma-man. En stor hög med uppgifter och att en del blir klara leder bara till att fler tillkommer. Det skapas utrymme som fylls på med sysslor.

Att betrakta mig som hemma-man utan att veta om min personliga utveckling är inte så dramatiskt. Vi har alla saker som vi kämpat med genom åren för att senare (nu) se trädet bära frukt. Min historia är inte unik och jag utger mig inte för att ha varit med om särskilt jobbiga saker.

Jag hoppas bara med de här blogginläggen att jag i rollen som hemma-man kan sporra dig (man eller kvinna) som går i tankarna om hur livet kan te sig om endera är hemma när de andre arbetar.

Sätt ett bokmärke i din webbläsare och återkom för fler bloggposter under 2019 om hur det är att vara hemma-man/hemma-pappa.