Här är helt nya BMW 1-serie

2020 BMW 1 Series

Nu kommer tredje generationens BMW 1-serie med en helt ny teknik för framhjulsdrift vilket ger mer utrymmen för de resande. Fast det du troligen märker först är de större njurarna i grillen, som nu möts i mitten av bilens front eller möjligen det faktum att framlyktorna nu har en argare, mer vinklad, uppstrålning.

De enorma njurarna som du finner på senaste 7-serien och X7 har tacksamt nog inte applicerats på BMW:s nya 1-serie. Det hade nog inte varit omöjligt att få plats med men enligt uppgift växer njurarna med serierna, varvid de största njurarna (på grillen, pun intended) återfinns på de största och dyraste bilmodellerna.

BMW säger själva att FWD-systemet i nya 1-serien är en produkt av åratals erfarenheter med andra tekniker för framhjulsdrift. BMW säger också att det här FWD-systemet höjer ribban för vad körglädje kan innebära i en framhjulsdriven bil. AWD nämns också som en valmöjlighet i nya 1-serien, detta är dock ingen nyhet då xDrive erbjöds även i förra generationens 1-serie.

STORLEK / UTRYMMEN:

Tack var FWD-systemet har yttermåtten nära på behållits jämfört med utgående generation. Den här nya 1-serien är faktiskt 5 mm kortare än tidigare modell, även hjulbasen (avståndet mellan fram- och bakaxel) har krympt med 2 cm.

Bilen är ca 3,5 cm bredare och 13 millimeter högre. Pyttesmå ändringar som ingen kan se ens om andra och tredje generationens bilar parkeras bredvid varandra, än mindre om du möter eller kommer ifatt en. Det är dock möjligt att du upplever denna tredje generation som rymligare i baksätet, den plats i bilen som fått mest nytta av den nya framdrivningen.

Knäutrymmet i baksätet har ökat med drygt 3 cm, utrymmet uppåt har ökat med knappt 2 cm. Lastutrymmet har ökat med 20 liter till total 380 liter eller 1200 liter om baksätes ryggstöd fälls framåt.

TEKNIK:

Toppmodellen BMW M135i xDrive bjuder förare på 306 hk, 450 Nm i vridmoment, en nyutvecklad Torsen limited-slip differential, en åttastegad Steptronic Sport-växellåda, M Sport styrning och M Sport bromsar (de två senare är tillval för enklare 1-serie-bilar) – Noll till 100 km/h går på 4,8 sekunder (en hundradel lägre med M Performance package).

De minsta dieselmodellerna (116d, 118d) och minsta bensinmotorn (118i) har som standard en sexpetad manuell låda. Tillvalet för 116d och 118i är en sjustegad Steptronic-dubbelkopplingslåda. Den åttastegade låda är ett tillval för 118d och standard på 120d xDrive.

SÄKERHET:

Kamera, radar och sensorer används för att läsa av bilens omgivning för att upplysa föraren om potentiella faror. Skulle du som förare inte uppmärksamma hinder i trafiken finns såklart automatiska system för bromsar och styrning. Allt annat vore otänkbart på en bil av idag. Standardutrustning i Europa inkluderar krockvarning, varning för gående med autobroms, vingelvarnare (över 70 km/h). Tillval inkluderar adaptiv farthållare, filbytesvarnare, varning för krock bakifrån och varning vid backning. Du kan även extrautrusta din bil med system för enklare parkering.

KOMFORT:

BMW Digital Key är ett tillval i nya 1-serien, där du kan låsa upp bilen med din mobil, även om batteriet i din mobil är slut. Enda nackdelen är att du måste ha den senaste Samsung-telefonen för att det ska fungera…

Precis som hos Mercedes-Benz MBUX finns det en röstassistent (kan vara tillval). Du säger ”hej bmw” och kan assistenten lär sig efter hand vad du önskar som förare. Du kan till och med namnge din assistent. Lämpligt namn kanske vore Mercedes? Sedvanliga komfortfunktioner i 1-serien inkluerar iDrive med olika storlekar på skärmarna beroende på vad du vill betala för.