Streamingtjänsten Netflix har ett utbud som skiljer sig åt mellan t.ex. Sverige och USA. För att kunna se allt du vill se, det som finns i USA, behöver du ansluta till Netflix via en proxy eller genom en VPN-tunnel.

En VPN-tunnel är som en osynlig brygga från din enhet till en server i USA varifrån anslutningen mot Netflix görs. Räkna med att du får betala 5-10 dollar per månad för en riktigt bra VPN-tjänst.

Den stora fördelen med att ansluta till Netflix via en VPN-tunnel är att utbudet blir så mycket bättre. Vill du exempelvis se The Interview eller RENT måste du gå in via USA, bägge dessa filmer distribueras inte via Sverige.

OBS! Du bryter förmodligen måste användaravtalet du har med Netflix om du nyttjar en VPN-tunnel för att maskera var du egentligen befinner dig. Det var en del skriverier kring Netflix versus VPN-anslutningarna för några månader sen. Det senaste är att Netflix inte kommer att strypa tillgången till sitt material som går ut via VPN-tunnlar. Det är ca 30 miljoner användare världen över som använder VPN, det är många sköna miljoner i intäkter som skulle försvinna om Netflix motarbetade VPN-anslutningarna. Läs mer på ex. http://www.theguardian.com/technology/2015/jan/09/why-netflix-wont-block-vpn-users

Du gör ett eget val och den här guiden är just det, en guide om hur du gör för att se Netflix amerikanska utbud från Sverige. Det finns många fler metoder än just denna, som vänder sig till dig som kollar på Netflix via iOS- och Android-enheter:

  1. Ladda ner appen VPN in Touch (iOSAndroid)
  2. Registrera ett konto (e-postadress + lösenord räcker)
  3. Starta appen, välj ett IP i USA och vänta på uppmaningen att installera en VPN-konfiguration på din enhet
  4. Starta en webbläsare och logga in på Netflix
  5. Spela upp filmen/TV-serien via VPN-tunneln i Netflix-appen

Jag provade detta nyligen och det fungerade över förväntan. Jag förbrukade ca 8 GB och konsumerade en hel film på min iPad. Det blev några avbrott i uppspelningen men filmen fortsatte efter att jag tryckt på Play igen. Jag noterade också att den knivskarpa bilden lös med sin frånvaro.

Sekunderna som det var pixligt i början var längre än när jag spelade upp det svenska utbudet utan VPN-anslutningen. Svenska texter fanns inte av naturliga skäl, däremot engelska undertexter vilket ökade på förståelsen när dialogen blev för tung.