Dagen före midsommarafton 2019 flyttades en WordPress-webbplats från FS Data till Loopia. Här kan du läsa om exakt vilka steg som föregick flytten och vad som gjordes under processen. Se detta som en guide för hur du flyttar en WordPress-webbplats. Vill du köpa tjänsten “flytt av WordPress”, maila konsult@sennbrink.se (endast företag).

Backup på allt

Exportera WP-inlägg, WP-sidor, media och inställningar. Glöm inte Yoast SEO-inställningarna, formulär (t.ex. Ninja Forms), redirections (om du har sådana). Spara ner allt i mappar med beskrivande namn. Ladda även ner WP-temat och alla WP-plugins. Beroende på hur du väljer att genomföra flytten kan du dra ner hela WordPress-mappen. Jag gjorde inte det, mer om det valet längre ner.

Exportera webbplatsen med All-in-One WP Migration

AIOWPM i dess gratisversion räcker för att flytta en WP-webbplats från ett webbhotell till ett annat. Exportera till “FIL” för att spara exportfilen på din dator. Expandera menyn för avancerade inställningar och välj att inte inkludera mediafilerna i exporten. Väljer du dessutom bort tilläggen blir exportfilen än mindre.

Viktigt: Spara inloggningsuppgifterna till din gamla webbplats. Du kommer att behöva dem senare i processen.

Byt namnservrar

Detta är något av den okända variabeln i svaret på frågan hur lång tid det tar att flytta en webbplats. På vissa webbhotell kan du inte ändra namnservrar själv. På vissa webbhotell går det hur lätt som helst.

Byt namnservrarna och vänta. Ibland några timmar. Ibland längre. Detta är en process som vare sig du eller ditt webbhotell kan påverka då DNS-system världen över ska uppdateras. Bli inte förvånad om du kan besöka din domän på ditt nya webbhotell från t.ex. en mobils 4G-uppkoppling men inte från ditt eget wifi/nätverk.

Bytet av namnservrar i exempelfallet här tog ca 6 timmar. Till en början nåddes webbplatsen enbart via Tre:s 4G-nät. En timma senare (efter 7-8 timmar) lossnade det för bredbandet via Telia och processen kunde fortskrida.

Du bör således avsätta en dag för flytten där du kollar domänen kanske en gång varje halvtimma, för att du snabbt ska kunna sätta upp WordPress på ditt nya webbhotell.

Förbered på nya webbhotellet

För att flytten ska gå så smidigt som möjligt fortsätter du nu med att lägga in domänen i ditt webbhotellskonto hos Loopia.

Har du inte SSL-certifikat köper du till den tjänsten och aktiverar för din domän.

Installera WordPress på din domän även om namnserver-bytet inte slagit igenom. När bytet är genomfört (och berörda DNS-servrar uppdaterats) kommer du att se en tom WP-installation när du besöker din domän i webbläsare.

Nyttja även den här tiden till att ladda upp ditt gamla mediabibliotek. För exemplet här tog nedladdningen tre timmar och uppladdningen fyra timmar. Det rörde sig om 24000 bilder och eftersom jobbet utfördes på en långsam DSL-uppkoppling tog det sin tid.

Återskapa webbplatsen med All-in-One WP Migration

När du efter fler timmars väntan på att domänen ska byta plats loggar in på WordPress är det dags att jobba med All-in-One WP Migration. Du besöker din domän.se/wp-admin, loggar in och installerar migrations-tillägget.

Istället för export väljer du import och sen är det bara att följa instruktionerna. Du måste bekräfta att du vill skriva över befintlig databas innan din export kan aktiveras. Du ska spara permalänkarna och sen ska du logga in på nytt och du ska använda din gamla inloggning. Inte den nya du fick när du satte upp WP hos Loopia.

Sammanfattning

Du har ovan fått ta del av en metod för att flytta en WordPress-webbplats från FS Data till Loopia. Processen är samma eller snarlik när du flyttar WP-sajter från andra webbhotell. Det viktiga är att få med sig allt innan namnservrarna byts. Glömmer du något kan du hämta en del saker via FTP. Andra saker kopplade till WordPress kan kräva inloggning i databasen (avancerat).

Tidsåtgången för hela arbetet i exemplet ovan landade på ca 10 timmar inkl. väntan på att bytet av namnservrar skulle slå igenom och arbetet med att förbereda hos Loopia. Du bör föreställa dig ytterligare ett par timmar för att justera iordning alla plugin och inställningar.