Inactive Account Manager är gratistjänsten i ditt Google-konto där du bestämmer vad som ska hända om ditt Google-konto blir inaktivt. Det är en av flera inställningar du kan göra för att säkra din data, inte sällan e-post med flera års historik. Kan du på rak arm säga hur många digitala tjänster som är kopplade till ditt Google-konto?

Jag har inte en susning om hur många tjänster som jag registrerat mig på, med ett av flera Google-konto som används, privat och för företagande. Det brukar bli lite klarare en gång om året, när det kommer automatiska mejl som gratulerar mig på min födelsedag. Du kanske har en liknande upplevelse?

  • Men oavsett hur du använder ditt Google/Gmail-konto som kommer du att dö. Nån gång.
  • När det händer, visst vore det lite trevligt om efterlevande kunde ordna ett bra avslut?
  • Det kan de göra om de får tillgång till ditt Google-konto. Du kan nämligen sätta en tidsgräns för inaktivitet och därefter får någon annan access.

Personen som tar över efter dig kommer att få full eller begränsad access till all din e-post. Vet du med dig att det finns känsligt material där, kanske av väldigt privat natur, gör en utrensning nu.

Börja med att bestämma hur lång tid av inaktivitet som ska passera, spannet är 3-18 månader. Under tiden som inaktivitet råder, upp till tidsgränsen du satt, kommer du att få automatiska mejl och SMS till ett telefonnummer samt en e-postadress du anger. Du ombeds även att uppge en “recovery email” som är en backup-epostadress för t.ex. lösenordsåterställning.

sennbrink google inactive share all

Därefter är det dags att uppge vad du vill dela med dig av. Jag har valt att dela precis allting. Det inkluderar bl.a. Gmail, Photos, Drive, Play, Shopping och Hangouts. När inaktivitet går över i skarpt läge kommer ett mejl att gå ut till din nästa. Du kan dock uppge upp till 10 personer som ska få tillgång till din data.