Det rinner vatten ur köksfläkten (FTX-system)

Vi har ett gammalt FTX-system för ventilation, uppvärmning och i viss mån även kyla i vårt hus. Nyligen började det rinna vatten från köksfläkten. Först några droppar och sen fullkomligt forsade det vatten, vi samlade minst ett par liter.

Sånt här kan få en att bli orolig på riktigt. Vi löste dock problemet och nu har vi inga problem längre med att det rinner vatten ur köksfläkten.

Problemet med att kondens bildas i röret som går upp genom taket från ovanför spisen är inte ovanligt. Om du googlar problemet med vatten ur köksfläkten hittar du flera forumtrådar med stor variation på felsökning och åtgärdsförslag. Allt från “så är det” till “isolera rören på vinden” till “kallrasskyddet är bristfälligt”.

För oss var felet dock mycket enklare än att tilläggsisolera rör på vinden. En igensatt slang under diskhon orsakade stopp i den slang som ska föra kondensvattnet från köksfläkten till avloppet.

Bilden visar slangen som går bakom kaklet från fläkten.

En slang?!

Det tänkte vi också när en granne i bostadsrättsföreningen (ja, vårt hus är en bostadsrätt) påtalade möjligheten att det var stopp i slangen. Han hade tagit som vana att skölja vatten genom den slangen varje gång som filtret byttes i FTX-systemets enhet (som sitter bakom vad många har som kryddhylla).

Skyddet på undersidan av köksfläkten skruvades ner, igen. Första gången det skyddet flyttades på kom allt vatten forsandes. Antagligen hade vattnet samlats där när det blev stopp i slangen. Hur som helst, bort med skyddet. Kolla uppåt och du ser troligen en variant likt vår setup:

Bilden visar rör som fångar kondensvatten och leder in det i en slang.

Ett rör som går som i ett U, kopplat till en slang som leds in i väggen, bakom kaklet i vårt fall, för att komma ut ur väggen nere vid avloppet under diskbänken.

Jag lossade på slangen, tog en bit ståltråd och fettklumpen släppte direkt. Frun i huset fick äran att ta isär delar av rören under diskbänken för att kräkas/göra rent inuti. Det luktar mumma där som du säkert känner till.

En hink placerades och kondensslangen spolades. Två små hål under den stora plåtklumpen (se bild nedan) ledde kondensvattnet ner i röret och vidare ner genom slangen. Inga problem att spola, jag använde en vanlig kanna för att vattna blommor med.

Vatten rinner ur köksfläkt FTX-system

Nu knappt en månad efter incidenten har vi inte haft mer vattenläckage från köksfläkten!