Första veckan med ökat ansvar för vår dotter (eller; ”första veckan som pappaledig på riktigt”)

Superhero Björn Sennbrink

Nu har det snart gått en vecka sen jag tog över huvudansvaret hemma med vår dotter. Ansvaret låg fram till för en vecka sen på min fru, som precis som jag nu, hade alla nätterna och stora delarna av dagarna. Det är fortfarande en övergångsfas när det gäller aktiviteter utanför hemmet och första nästa vecka kommer jag att vara själv i flera dygn med dottern.

Mina dygn den här veckan handlar först om att ta natten. Är jag smart lägger jag mig vid 21 och är jag inte så smart kommer jag i säng först vid midnatt. Jag antar att detta kommer att förändras senare. För att även om första timmarna inte är någon dundersömn så är det ändå timmar med slutna ögonlock. Varje minut på kudden räknas när du när som helst kan bli väckt av ett barn som vill ha nappen, dricka eller täcket.

Vår dotter har under sitt första år besparat oss föräldrar från långa perioder av sjukdom. Ingen kolik och väldigt få dagar med feber. Hon fick en släng av min feber före jul och har sen mellandagarna hostat en hel del. Hostandet har avtagit de senaste dygnen och inatt sov hon faktiskt fem timmar i sträck. Det är en lyx att få sova så länge utan avbrott!

Beroende på hur natten varit stiger vi upp runt 06 för att väcka mamma. Jag behöver dryga timman på morgonen för att avgöra om jag behöver mer sömn eller om jag kan låta min fru sova mer. Det är lätt att luras av sitt välmående en minut när tröttheten kan slå till igen ett par timmar senare. Att då ha lovat bort sömnperioden är tufft ibland.

Dagar när natten och morgonen är i par med min frus välmående brukar jag spendera ett par timmar vid datorn. Jag har ”semester” från kundjobb men tycker ändå att det är viktigt med datortid, framförallt för att inte förlora den edge som är så elementär vid nyproduktioner.

Vid 11:30 är det dags för lunch. Min fru har tillrätt den och vi äter lunchen gemensamt vid köksbordet. Tidigare var det väldigt vanligt att jag åt själv senare, vid datorn. Nu med nya rutiner hemma och en dotter som blir allt mer medveten om sin omvärld tycker vi att en gemensam lunch är viktigt.

Min fru arbetar på eftermiddagarna och beger sig hemifrån strax efter 12. Då brukar jag och dottern umgås i vardagsrummet, om lillan inte är väldigt trött och behöver vila direkt. Om jag inte fått datortid på förmiddagen brukar jag sätta mig nu, mellan 13 och 14 ca. Det är just nu bättre än tidigt på morgonen eftersom mailen hunnit dyka ner i inboxen vid det här laget.

14:00 är det sagt att vi ska servera mellanmål. Beroende på hur mycket hon åt till lunch så är det antingen en Längtan-skiva eller en varm liten maträtt som ska slinka ner nu. Att få i henne rikligt med vätska är också ett mål, nu och under hela dygnet (lätt att glömma bort). Efter mellanmålet är det lek igen eller så är det dags att sova, om hon inte sovit något sen lunchen.

16:00 är det dags för dottern att äta sin middag. Jag har under tiden hunnit med hushållsbestyren, kört en diskmaskin och/eller en tvättmaskin. Det är inte lag på att hushållet ska vara tipptopp varje dag även om tillvaron blir så mycket trevligare om jag håller efter.

Min fru kommer hem ca 17:40 och efter en landning är det dags för kvällsmat någon gång mellan 18 och 18:30. Precis som med lunchen äter vi tillsammans i köket och sen är det dags att varva ner. Leksakerna plockas ihop i sina lådor och pyjamasen åker på.

Strax efter 19 är det dags för lillan att sova och har vi tur så går läggningen på en halvtimma. Har vi otur tar det flera timmar innan älsklingen somnar.