Förena nytta med utflykt

Jag var nyligen på en miniutflykt med vår 3,5-åriga dotter. Vi började med att åka stadsbuss, promenera och hoppa på en annan buss. Efter ca 40 minuter var vi framme på Universitetssjukhuset i Örebro, för inlämning av gammal medicin och köp av ny. När det var avklarat gick vi för att leka.

Ett stenkast från USÖ ligger Stora holmen, en ö mitt i Svartån. Där finns det fina grönytor, promenadstråk och en stor lekplats. Där finns även ett par stora så kallade klapphagar.

Där kan små barn tillsammans med vuxna komma nära kalvar, grisar och får. Det är en sak att stå på utsidan och kika in, och att få se ett stort djur utan staket emellan.

Stora holmen omges som sagt av Svartån så det krävs av dig som vuxen att du är uppmärksam, särskilt vid promenad längs vattnet. För dig som vill leka än mer finns Stadsparkens stora grönytor och stora lekplats, som nås via en lång promenad sett från Stora holmen, passera Svartån via Hamnbron eller Slussen.

Efter ungefär en timma på Stora holmen tog vi en banan innan vi åkte med stadsbussen hem igen. Dottern var riktigt duktig och jag höll humöret uppe trots sårbarheter i form av för lite mat i magen. Nästa miniutflykt kommer att föregås av mer omsorgsfull packning av mat till både mig och dottern. En ryggsäck ska också införskaffas så att jag kan få händerna helt fria.

Vi var borta i drygt 3 timmar där en timma i mitten vigdes åt lek på Stora holmen. Hade vi haft bil hade vi kunnat leka en längre stund. Samtidigt är det viktigt att göra hela vistelsen utanför hemmet till en upplevelse. Små barn kan nämligen tycka att det är alldeles fantastiskt att få åka buss tillsammans med sin pappa!

Om du som oss valt att leva ett liv utan bil återstår kollektivtrafiken för vardagstransporter. Om du planerar för att vara borta länge hemifrån kan även små utflykter bli riktigt givande.