Ford Explorer (2020+) – Till Sverige med hybridmotor

2020 Ford Explorer

Ford Explorer har glatt och varit till nytta för många de senaste 30 åren, främst i USA men modellen har även sålts i Sverige, genom Ford-återförsäljare och mindre importörer. Nu har Ford USA visat upp den senaste versionen. Utseendemässigt väldigt likt utgående modell men mycket nytt under skalet inkl. en kraftfull ST och en hybrid.

Ford gör en stor sak av sin EcoBoost-teknik som gjort att en tungviktare inom V8-fordon (som Ford varit) stoppat ner en hälften så stor motor i sina stora bilmodeller. USA är som bekant landet där bensin i perioder inte äter djupa hål i hushållskassan, varför törstiga motorer parat med högt effektuttag inte är ovanligt ens 2019/2020.

Till mångas förtjusning kommer nya Ford Explorer med en instegsmotor som inte är en V6:a utan istället en fyrcylindrig motor om 2,3 liter. Turbo hjälper till för att få upp effekten till ca 280 hk och 420 Nm. Dock oklart sommaren 2019 om denna minsta motor kommer att finnas i den Ford Explorer som säljs här.

Det är istället hybridmotorn som lyfts fram som Sverige-alternativet. En V6:a som går på bensin paras med Fords 10-växlade automatiska låda och en elmotor som totalt ger 450 hk (350+100 hk).

OBS: Ford Explorer finns som hybrid och plugin-hybrid. Den vanliga hybriden producerar 318 hp. Plugin-hybriden producerar 450 hk. Det är den senare som av Ford Sverige marknadsförs ska komma hit.

En annan sak som är intressant med nya Explorer är att Ford går tillbaka till bakhjulsdrift, med fyrhjulsdrift som tillval (eller standard i Sverige, oklart i skrivande stund).

Bilen är dessutom lika stor som tidigare, även om linjerna lurar ögat. Utmärkande är den korta motorhuven, främre hjulhuset äter upp nästan all plåt i fronten om du kollar på bilen från sidan.

Plats invändigt för upp till sju sittande. Dragförmåga 2500 kg.

En liten detalj på nya Explorer och som fler tillverkare borde (kommer?) ta efter är; spolning av kameran i grillen. Det är ett stort aber med backkameror som alltid är synliga. En liten spolningsfunktion skulle verkligen öka säkerheten vid backning efter körning i snömodd eller saltslasket.

En stor detalj som Ford förhoppningsvis blir ensamma om; den stående skärmen. Ja, du läste rätt. Skärmen som alla nya bilar har idag är inte horisontell i nya Explorer. Det är upprätt och då menar vi inte att den är integrerar som på en Tesla.

Nej, det här är något helt nytt. Det ska bli intressant att se om Explorer-ägare publicerar klipp på YouTube där de vrider skärmen till rätt position. Den stående skärmen är dock ett tillval, standardskärmen är horisontell.

2020 års Ford Explorer kommer med nyheten att bilen åter blir bakhjulsdriven. Argumentet för bakhjulsdrift är att bilen kan ges bättre egenskaper för de som ska dra tunga släp.

Kolla på reviews av nya Ford Explorer:

The 6th generation Ford Explorer is perfectly at home shuttling the kids, trekking into the wilderness, or hot lapping race tracks. You just need to pick the right model for the job.
Ford’s new Explorer Hybrid for 2020 was designed specifically with towing in mind. With 5,000 pounds of towing ability and rear wheel drive, this is now the three-row crossover unicorn some of you have been looking for.