Flickr blev Biggr, när webbtjänsten nu fått ett nytt utseende och nya funktioner. Låt kampen om distribution av bilder börja, eller kanske fortsätta?

Under en vecka när Yahoo köper Tumblr (där det finns mycket bilder) kom äntligen Flickr i en uppdaterad version. Det gamla gränssnittet har hängt med ett tag och även om det varit bra så har det länge känts utdaterat, frånsprunget av Instagram och alla dessa appar för bildredigering. Så vad är det nya?

Det första du lägger märke till är startsidan som kör en endless scroll (nästan) där tjänsten marknadsförs. Nya användare tilldeles en terabyte utrymme och samma mängd utrymme ges till existerande användare. Jag loggade in och visades ett helt nytt gränssnitt:

new-flickr-1

Du får uppleva det nya fram till det att du klickar på Redigera/Edit då det gamla gränssnitt visas. Detta med Biggr handlar alltså mest om kosmetiska förbättringar samt att utrymmet ökats på.

Gratisversionen av Flickr har tidigare har haft en begränsning antalet bilder som du kan ladda upp utan att betala. Med den här nya versionen av Flickr är den begränsningen borta enligt vad jag kan se. Det finns tre st paket:

Gratis:

 • 1 Terabyte of photo and video storage
 • Upload photos of up to 200MB per photo
 • Upload 1080p HD videos of up to 1GB each
 • Video playback of up to 3 minutes each
 • Upload and download in full original quality
 • Unlimited monthly bandwidth

Annonsfritt:

 • $49.99 per year
 • All the benefits of a free account
 • No ads in your browsing experience

Dubbelt upp:

 • $499.99 per year
 • 2 Terabytes of photo and video space
 • All the benefits of a free account

Bonk!
Jag testar att ladda upp 62 bilder och efter några minuters surfande återvänder jag till Flickr-fliken. Där möts jag av ett felmeddelande som enligt tjänsten beror på time-out vid uppladdningen. Det kan stämma men det troliga är att jag försöker ladda upp bilder som redan finns i mitt fotoflöde. Visst vore det så mycket bättre med ett relevant felmeddelande?

Jag uppmanas att korrigera felen genom att försöka igen. Klickar på Retry och sen händer ingenting..jag får klicka på knappen uppe till höger som säger Upload NN photos. Jag får strax därpå upp samma felmeddelande igen, igen och igen. Jag får känslan av att kommunikationen under utvecklingen mellan programmeringsteamet och interaktionsavdelningen försvann ner i Indiska Oceanen.

Fyra bilder får jag till slut ta bort och då slutförs uppladdningen av de 58 bilder jag tog under vår resa till Los Angeles i juni 2010. Jag skapade ett nytt Set i samband med uppladdningen, bestämde vilka som ska kunna se bilderna och bestämde licensen.

Jag testar igen, denna gång med 40 bilder. Det flyter på utan problem och jag loggar ut. När jag loggar in en dag senare noterar jag att bilden jag valde om sidhuvud, inte längre visas. Kanske glömde jag att klicka på Save eller så är det en bugg.

Jag tycker att nya Flickr är bra för att de delar med sig av 1 TB utrymme. Under det tjusiga skalet döljer sig dock det gamla utseendet och det hade varit trevligt om de lagt några extra miljoner kronor på att snygga till även det. Fast det handlar förmodligen om att användarna ska känna igen sig. Allt för stora förändringar skulle riskera att användarna drar till någon annan webbtjänst för distribution av bilder. Google+ pushar t.ex. hårt nu för sin nya bildhantering. Jag skulle dock akta mig för att lägga bilderna hos Google, som har en tendens att stänga ner sina tjänster förr eller senare, som de gör om några veckor med Google Reader.