Europeiska gästspel hos polisen i USA

Smart polisbil

Har du någon gång varit i New York har du säkert fått syn på de pyttesmå trehjuliga polisbilarna. De tar sig fram i den täta trafiken där brandbilar på utryckning fastnar. Dessa trehjulingar (två hjul på bakaxeln) har successivt bytts ut på senare år, till pyttebilar från Mercedes-ägda smart: Fyra hjul och en ratt + en gnutta högre komfort.

Det går inte att peka på USA och påstå att polisbilarna ser lika ut överallt. New York har sina förutsättningar och sin blandning av fordonsslag. Åk till Los Angeles eller Texas och du kommer att se väldigt få pyttebilar men desto fler SUV:ar. De europeiska bilmärkena duggar dessutom inte tätt inom USA:s poliskårs fordonsflotta.

Fast om befunnit dig i Aspen, Colorado kunde du få så tidigt som 1970-talet se en polismålad SAAB, 900 och 9000. Att det rullade SAAB i Aspen berodde på att en beslutsfattare på 1970-talet ansåg att de Ford Torino som framfördes av poliserna var klumpig. En framåttänkande polischef ville tvätta bort stämpeln av poliser som buffliga. Att byta ut fordonen var ett steg i den riktningen, att byta ut de traditionella uniformerna var en annan (källa).

Volvo har som andra fd svensk biltillverkare haft ett gästspel som polisbil i USA. 1999-2000 provade CHP, California Highway Patrol, S70-modellen som polisbil. Ford hade köpt Volvo (personbilar) och fastän S70 saknade en V8 hade den fler hästkrafter än den 4,6 liter stora motorn i en Ford Crown Victoria (som tillverkades i Kanada).

Att det inte blev en följetong berodde enligt Jalopnik på att Volvo lanserade kombin V70, en karosstyp mer förknippad med förortsmorsor än den pondus som polisen ville bilarna skulle sända ut. Det är svårt att tvätta bort bilden av ”black and white” som en klassisk sedan av amerikansk snitt. Då spelar det ingen roll att en Volvo är snabbare och är lättare att köra.

För en komplett lista över alla USA:s staters val av polisbilar, skutta över till Wikipedia.