November 2020 köpte vi en ny bil, en begagnad Citroen som substitut för den VW Caravelle vi kört i tre år innan dess. Citroen väcker minnen av hög ägandekostnad, konstiga elektronikfel, bristande kvalitet och skumma vägegenskaper. Enbart det senaste kan jag skriva under på efter att vi haft bilen i ca 13 månader.

Visst var det en udda upplevelse när ytterbackspeglarna åkte in, ut, in, ut. Men det berodde på att knappen på dörrens panel hade fastnat. Det hände en gång och även om jag inte hittat rätt var jag hindrar speglarna från att fällas in vid varje låsning, så har de fungerat.

Stolsvärmen på förarstolen fungerar inte. Inte heller luftkonditioneringen. Men det visste vi om när vi köpte bilen. Sommaren 2022 kommer vi investera i ny AC. Förra sommaren var riktigt hemskt när temperaturen gick upp och över 25 grader. Du kan bara så länge stå ut med korsdrag i 100 km/h.

Vinterdäcken fungerade inte på is. De må ha haft dubb men vi behövde köpa nya. Löstes samma dag i Lindesberg, kostnad ca 6000 kr. Men sen dess har vi sluppit öva på vänstertrafik i den där halkiga kurvan uppe i skogen.

I övrigt har den pinnat på. Visst lyser lampan för glödstiften några sekunder extra vid kallstart och visst måste man vänta på värmen i kupén. Men inga konstigheter egentligen.

Men kom igen, den är fransk, något är väl trasig?

Ja, den äter halvljuslampor. Nu sitter det visserligen Osram Night Breaker Laser i men lite längre livslängd vore trevligt. Mindre skoj att behöva köra hem enögd en mörk höstkväll. Det senare särskilt eftersom höger insats måste ha fått sig en törn eller nåt. Den pekar rakt ner i marken, även om bägge sken rör sig när elmotorn höjer eller sänker ljuset. Det är inga problem dagtid när man kan dimljusragga men på kvällen och särskilt när det regnar + att många mötande kör med LED…svårt att se vägen helt enkelt.

Vindrutan är sliten som få. Inga stora stenskott men någon måste ha åkt bakom en grusbil länge eller så är det bara normalt efter 13+ år (årsmodell 2008). Vår förra bil hade ny vindruta vid köpet. Undrar just vad en enorma panorama-vindruta kostar ny?

Kostnaderna för bilen har sträckt sig till skatt, försäkring, däck, halvljuslampor, diesel och en service. Jämfört med vår Caravelle är soppaförbrukningen halverad, skatten ner en tusing per år. Snittar på ca 2500 kr per månad för hela 2020.

Visst är det trångt som i en sardinbruk när alla ska med på bilresan. Men för det mesta är det 1-5 resande och då spelar bristen på utrymmen mindre roll. När barnen växer upp kommer vi dock att behöva gå upp i storlek. Vad det blir då vet vi inte nu. Mycket tal om elbilar, hybrider men också om vad de kostar att köpa nya och vad de kostar att ladda när elpriset dragit iväg. Sannolikt blir det bensin eller diesel även nästa gång, bränsleförbrukning och kostnad per liter är inte att förringa men jag har ingen lust att sitta på ett lån på en bil som minskar i värde. Då investerar jag hellre i huset.