Jag har länge varit allergisk med alla så kallade premiumteman som funnits att köpa hos ThemeForest. Jag har dock köpt några färdiga teman från AppThemes för att kunna skapa en jobbförmedling, ett annonstorg och en rabattkupongssajt. För det mesta fungerar det helt okej och med Enfold fungerar det riktigt bra!

Nu i sommar utvecklar jag en webbplats åt ett svenskt företag och för att korta arbetstiden valde jag den här gången mellan ett par olika premiumteman, att ha som grund. Allting går att justera i efterhand. Vid starten av WP-jobbet funderade jag faktiskt på att bygga vidare på mitt barntema WP Shopr. Jag la ner det med tanke på att jag ville komma bort från bloggutseendet så mycket som möjligt och slippa koda upp en ny layout.

Jag valde först att betala 55 dollar för Karma-temat. Det var bortkastade pengar. Inte för att temat är direkt dåligt men Karma har problem med visning av bilder, långa titlar och grafiken är som en käftsmäll. Jag fick använda supportfunktionen och antingen är de bara korkade eller så bryr de sig inte. Min bästa gissning är att ursprungsutvecklaren av Karma-temat gått vidare med annat och att pengarna som kommer in nu väger tyngre än viljan att hjälpa betalande kunder. Undvik Karma-temat.

Då blev jag istället desto mer glad efter att jag aktiverat Enfold-temat och gjort grundinställningarna. Den inbyggda layoutbyggaren är underbar och även om jag föredrar att själva koda upp en layout (om tid finns) så var förutsättningarna i starten för nuvarande WP-jobb lite annorlunda än vid tidigare produktioner. Därför kom layoutbyggaren som en skänk från ovan.

Att bygga webb i WordPress med stöd av ett layoutverktyg kräver mer planering än när du kodar layouten själv. Du bör veta vilken typ av innehåll som ska passas in i ramarna och du måste avgränsa dig för att inte drunkna i alla inställningar. Det kan dessutom vara så att du får använda vissa komponenter för något annat än vad de var byggda för, för att möta önskemålen om ett visst utseende. När du behärskar detta flyter arbetet lättare.

För egen del så här tre veckor in i WP-jobbet så blev jag ombedd att mata in en lång lista med produkter. Enfold har en posttyp som heter Portfolio som kan användas för det. Portfolio-modulen visar sen rätt innehåll baserat på en kategori för posttypen. Men särskilt ehandelsmässigt blir det aldrig. Därför chansade jag på att WooCommerce skulle fungera.

Kontentan är att det inte är några problem att köra WooCommerce tillsammans med Enfold-temat. Shortcodes kan köras via textboxmodulen i layoutverktyget och då är saken biff.

Enfold är ett tema med en lagom dos inställningsmöjligheter och en god portion presets för färger. Det enda negativa som jag kan finna just nu är att en exportmöjlighet av varje layout inte finns. Varje sida som skapas måste skapas igen, om layouten ska vara samma. Det blir väldigt mycket klickande och väldigt många inställningar att göra om och om igen. Men för ca 50 dollar är Enfold-temat ett riktigt bra köp!