Det första budordet lyder “du skall inga andra gudar hava jämte mig” (2 Mos 20:3, 1917 års översättning). Att inte sätta ditt bloggande framför din integritet är det första budet av tio anpassade till den digital tidsåldern av brittiska Evangelical Alliance.

The guidelines have been drawn up at a conference in London by the Evangelical Alliance in response to concern at how religious blogs can quickly descend into vitriol.

1. You shall not put your blog before your integrity
Min tolkning av det första bloggbudordet är att du som bloggare inte ska låta dina mål och syften med bloggande komma i första rummet. Dina drivkrafter kan skilja sig åt från de hos andra bloggare.

En del bloggar för att uttrycka sina åsikter, andra för att tjäna pengar och någon bloggar för att de vill sprida ett budskap. Oavsett varför du bloggar ska du sätta din integritet först och bloggen därefter.

2. You shall not make an idol of your blog.
Precis som med andra saker i livet ska du inte göra din blogg till din avgud. Att dyrka sin blogg torde te sig tämligen absurbt om det skulle praktiseras IRL. Kanske ett litet altare i serverhallen?

Nej vad det handlar om, tror jag, är att du ska bestämma dig för vad som är viktigt, göra en prioriteringsordning och inte sätta din blogg överst på den listan. Det finns saker i livet som är mer värda än vad som sägs och visas digitalt.

3. You shall not misuse your screen name by using your anonymity to sin.
Den här är lättolkad. Jag säger inte att du inte får blogga anonymt men i min värld ska allting som är anonymt förkastas. En tydlig avsändare skänker dessutom mervärde i form av högre trovärdighet och i slutändan större genomslagskraft för budskapet.

4. Remember the Sabbath day by taking one day off a week from your blog.
Okej, jag erkänner. Jag bloggar på söndagar. Idag är det visserligen lördag men inlägget publiceras på en söndag. Att du bör ta ledigt från bloggandet är även något som jag förespråkat tidigare. Du behöver kanske inte posta inlägg varje dag och ges därigenom fler “vilodagar” som kan spenderas på annat sätt än vid din dator.

5. Honour your fellow-bloggers above yourselves and do not give undue significance to their mistakes.
Även denna är enkel: Länka andra men be inte om länkar. Vidare bör du tona ner din kritik mot andra bloggare när de gör något som du anser är fel. Att kritisera är rätt, att överdriva i sin kritik tenderar att bli osakligt.

6. You shall not murder someone else’s honour, reputation or feelings.
Ett vanligt ämne på missnöjesbloggar är smutskastning, mer eller mindre planerad. Google-bombning är ett sätt som smutskastning via bloggar tar sitt uttryck är, där måltavlan ges konkurrens på listorna av sökresultat hos Google.

7. You shall not use the web to commit or permit adultery in your mind.
All världens lockelser är bara ett musklick bort. Men bara för att äpplet sitter på trädet betyder det inte att du behöver plocka det. Det här bloggbudordet känns lite malplacerat eftersom det tilltalar fler än endast de som är aktiva bloggare.

Kontentan är i allafall att du regelbundet bör återvända till det verkliga livet om du känner att internet innehåller för många frestelser. Otrohet och äktenskapsbrott är allvarliga saker och internet innehåller möjligheten att relativt anonymt hänge sig åt bägge. Ett tänkvärt budord.

8. You shall not steal another person’s content.
När Peter Sunde och hans kompisar lekt färdigt kanske svenska internetanvändare kommer att förstå det här med stöld. Jag är själv inte fullkomlig på det här området men tycker att alla bloggare med en gnutta självrespekt och omtanke för andra ska se över hur de väljer att återge andras texter och bilder. En länk är det minsta man kan begär tycker jag.

9. You shall not give false testimony against your fellow-blogger.
Publicera gärna intressanta inlägg och skoja gärna (på det fina sättet) med dina bloggvänner. Men ljug inte och gör det framförallt inte i din egen blogg. Bloggbudord #6 och exemplet med UPS torde vara nog för att du ska förstå hur det fungerar om man inte sköter sig.

10. You shall not covet your neighbour’s blog ranking. Be content with your own content.
Den här är bara för rolig. Du ska inte sukta efter andra bloggares besöksstatistik, utan vara nöjd med vad du har. Ungefär som att visa barnet godispåsen men säga “ät upp maten nu och nöj dig med det”.