Doug Demuro om nya bamse-SUV:en BMW X7

BMW X7 har äntligen landat på bilhandlarnas golv efter åratal av plats på ritbordet. Att det tagit så många år för BMW att spotta ur sig en bamse-SUV är lite märkligt. Å andra sida har de ägnat 10+ år åt benchmarking av konkurrerande bilmärkens stora SUV:ar.

Resultatet av så lång tid på ritbordet är ett maffigt intryck. Särskilt i fronten där de karaktäristiska njurarna med lätthet kan fånga stora fåglar, inte bara de små insekter som sprutas på bilarna under sommarmånadernas nattliga äventyr på vägarna. Det som presentatören inleder med att visa upp är små finesser som gör att X7 sticker ut från t.ex. GLS.

  • Några exempel: Elinställbart baksäte. Fällning och uppfällning av tredje sätesraden med knapptryckning längst bak eller vid instegen på var sida. Stämningsbelysning (LED) i dörrarna som ändrar till blinkande rött sken när dörren öppnas.
  • Ett par till exempel: Stämningsbelysning i ramarna runt panoramataket, för högre myskänsla baki vid körning i mörker kan man tro. Stämningsbelysning på praktiskt taget alla kanter i hela kupén, många lampor blir det.

Ytterligare exempel på finesser: Funktion i lastutrymmet (där du fäller/hissar upp tredje sätesradens säten individuellt) för att elektroniskt flytta andra sätesradens stolar i längsled, för att maximera eller minimera lastförmågan. Funktion att från förarplats elektriskt justera benutrymmet på andra sätesraden, genom att sätens på andra sätesraden körs framåt eller bakåt. Ställbara armstöd på andra sätesraden, om du beställer en bil med konfigurationen 2+2+2.

  • Självfallet kan bilen köra själv, i hastigheter upp till 40 miles per hour.
  • Självfallet har bilen en 360-graderskamera med 3D-läge.
  • Självfallet har bilen digitalt instrumentkluster med varierande vyer.
  • Självfallet har bilen en backnings-assistent som minns vilken väg du körde in på en parkering, för att själv backa ut samma väg.
  • Självfallet kostar en BMW X7 fasligt massvis med pengar.

På BMW.de går det (just nu) att konfigurera en ny X7:a (inte på BMW.se). Tre motorer erbjuds just nu: 30d, M50D och 40i. Den billigaste i grundutförande är 30d som kostar från 84 300 Euro. Bli inte förvånad om din X7:a poppar iväg över en miljon kronor när du kryssat för alla, på BMW-manér, dyra tillval.