Jag läser nyligen ett blogginlägg från 2011 av Ted Nyberg där han skrev (här med mina ord): Varje gång jag hör någon säga att de hatar det, det och det med CMS-systemet XYZ så hör jag vanligtvis som bedömning av webbutvecklarna som skapade CMS:et, inte kritik av CMS:et i sig.

Så är det. Några gånger nu har medlemmar i WooCommerce Sverige menat på att WooCommerce är “korkat” för att funktion X, Y eller Z inte finns eller inte är utformat så som användaren önskar. När jag läser det tänker jag genast på två saker:

1. http://justfuckinggoogleit.com/ (någon annan har oftas efterfrågat samma och funnit en lösning)
2. Människorna som tillsammans kodar WooCommerce och WordPress

Det första jag tänker på är dubbelbottnat där en SERP bara bli bra om någon först publicerar något. Om alla hela tiden skulle säga “googla istället för att fråga här” skulle det inte finnas några svar att finna i SERP:en. Med det i åtanke brukar jag ge mig in i vissa konversationer och be om mer information. Det är lätt att läsa en manual och tro att något fungerar, snarare än att bidra med vad man själv faktiskt prövat och sett fungera.

Det andra jag tänker på handlar om det här inläggets kärna. Det är människor, som du och jag, som kodar WooCommerce och WordPress samt väljer att ofta utan lön eller ekonomisk ersättning dela med sig av sina kunskaper för det gemensammas bästa. Att då komma instormandes med kritik mot systemet säger mer om dig själv än om systemet. Allt jag ber om är att du ska tänka några varv till innan du stormar vidare. Det är faktiskt så med WooCommerce och WordPress att du kan bidra. Du kanske inte kan göra allt men du kan göra något. Det handlar bara om att du tar dig tid att lära dig, att testa olika saker och när de fungerar delar du med dig.

Jag anser att det mänskliga perspektivet är det rätta perspektivet och det enda perspektivet samt det perspektiv som du ska ha när du uttrycker din åsikt om ett systems egenskaper. Du bör dessutom väga in din egen kunskap i din åsikt och faktiskt inse att ditt perspektiv inte alltid är rätt.