Tänk vad smidigt och bekvämt det vore om du både kunde skicka och ta emot gods, oavsett var du befinner dig och oavsett tid på dygnet. Jag talar inte om taxi utan om On Demand Delivery (ODD) – som 15 år efter IT-bubblan är tillbaka med stormsteg.

DHL MyWays är vad jag vet den enda tjänsten i Sverige som just nu erbjuder privatpersoner mottagning av gods enligt ODD-modellen. MyWays är en marknadsplats där privatpersoner möts digitalt och avtalar om hämtning/leverans av gods.

När du registrerar dig på MyWays ingår du två avtal, ett med DHL och ett med det belgiska företaget Tunz som hanterar de elektroniska pengarna. Du måste uppge ditt personnummer, namn, adress, och telefonnummer.

När du senare hämtar ett paket för att leverera det får du upp mottagarens namn, epostadress och mobilnummer. Om du inte loggar in på tjänsten inom sex månader kan ditt konto tas bort och ditt användarnamn göras tillgängligt för andra.

Kortfattat fungerar MyWays som så att du registrerar dig, blir godkänd och ges tillgång till en karta i din mobils app. På kartan visas de serviceställen som lagrar paket som du kan reservera. Du beger dig till servicestället och hämtar paketet. Därefter transporterar du paketet till mottagaren.

Mottagaren betalar dig med poäng som du senare kan lösa in och få riktiga pengar. 10 poäng är 1 svensk krona och du som mottagare måste ladda din app med poäng..något omständigt. DHL tar 10% i avgift, betalas av mottagaren med poäng.

MyWays ser jag som ett första steg mot mer omsorgsfullt utformade ODD-tjänster i Sverige. MyWays befinner sig i nedre delen av logistikflödet, där t.ex. USA-baserade Shyp befinner sig högre upp, med hämtning hemma hos privatpersoner för vidare transport till en mottagare:

DHL:s tjänst har dessutom några begränsningar som jag ser som uppenbara hinder för utveckling. Du kan som leverantör inte transportera paket till en mottagare bortom det att du erhålligt (så lite som) 1000 kr. Om du når upp till det beloppet måste du leverera till någon annan. Det finns även kontrollmekanismer kring penningtvätt för dig som antingen tagit ut pengar motsvarande 1000 Euro eller för dig som har 2500 Euro innestående hos Tunz. Och sen det där om att du måste köpa poäng för att kunna betala med poäng så att leverantören kan lösa in poäng. Vad är poängen med det?