Coronakrisen främjar innovationen (publ. 20/3 – uppdat. 30/3)

RaceONE-appen som används för att följa löpare i tävlingar utvecklas till att tillhandahålla virtuella löplopp. En arrangör sätter upp regler för ett löplopp och deltagare springer där de befinner sig och deltar i realtid eller efteråt när en GPS-spårad löprunda laddas upp.

Biltema skruvade på Köp-och-hämta till att låta kunder beställa via SMS och få leverans av personal till bilens lastutrymme. Istället för att låta kunderna vandra runt inne i butikerna begränsades butikens tillgänglighet, men inte tillgången till de produkter Biltema säljer. Biltema är för övrigt ett företag som inte har e-handel, kanske kommer snart?

Den ofta centralt placerade hotellen går på knäna när efterfrågan rasat. Att bo över en natt på hotell är inte alltför många intresserade av? Vox Hotel i Jönköping anpassar därför sitt erbjudande och upplåter rummen dagtid. Priset i mars 2020 är 295 kr/dag. Room service för lunch eller middag. Du behöver alltså inte betala för en natt, som du spenderar hemma.

Take away har blivit livlinan även för restauranger som aldrig skulle komma på tanken innan coronakrisen, att det finns en möjlighet att tjäna pengar på avhämtning. Här i Nora finns Bryggerikrogen, som är av högre snitt än ortens pizzerior och där servering varit till bords. Nu erbjuds avhämtning. Ganska dyrt men kvalitet kostar.

En variant på detta är att du stannar hemma och maten kommer till dig. Leverans av mat hem har funnits länge. Avlämning utanför dörren, som du öppnar när budet stuckit iväg såklart. Möjligen att det blir säkrast om du åker och hämtar själv än om ett bud ska fara runt i staden, riskera att snabbt sprida smitta till många stadsdelar?

Hemnet lanserar direktsända visningar objekt till salu. Istället för att potentiellt smittade ska stråla samman på en begränsad yta t.ex. en lägenhet, kommer en mäklare att streama en direktsändning via Bambuser. Spekulanter kan se på sändning via objektets annons i Hemnet-appen.

För den som vill se objektet med egna ögon kan privata visningar bokas. En möjlighet är att en privat visning sker mot en deposition för att ge mäklaren en extra morot att möta okänd i tider när social distansering är viktigt. Marknaden kommer att finna en lösning. Det finns t.ex. bilhandlare (Mercedes-Benz Malmö) som visar bilen via stream och om kunden köper bilen rekondas den samt levereras till valfri adress (LinkedIn-källa)

Allt blir annorlunda i framtiden:

Ambulerande IT-support lär växa i storstäderna om karantän, social distansering och jobba hemifrån håller i sig en längre tid. Alternativ får stadens budfirmor mer att göra när verksamheter flyttas från kontor i city hem till var och en av alla medarbetare.

På sikt spår jag att andelen coacher, terapeuter, psykologer och liknande person-till-person-tjänster kommer att skifta över till det digitala mötet. Då uppstår en marknad för webbmarknadsföring med tillhörande betalfunktion, om en inte nöjer sig med Swish eller liknande.

E-handeln kommer med stor sannolikhet att se tillväxt. De butiksägare som runt om i landet kämpat på i motvind har inte längre ett val: Börja med e-handel eller gå i putten. Här i Nora och på många andra orter och i städer finns det butiksägare som inte vill investera. Deras verksamhet kanske överlever coronakrisen, kanske inte. Vågar de chansa?

  • När företag står inför de enorma förändringarna som nu sker trycks många idéer ut ur pipeline. Det finns en mentalitet, tycker jag mig se, om att göra allting annorlunda.
  • En del kommer, precis som tidigare, att uppleva förändringarna som ett hot mot en inarbetad syn på ens egen roll i en verksamhet.
  • Andra kommer att med vidöppna ögon se de tiotusentals som inom loppet av en vecka permitterats eller varslats om uppsägning.

Det är ingen idé att försöka stå emot coronakrisens våg när det kommer forsandes. Antingen låter du dig svepas med eller så står du där redo med din livboj, flotte och flytväst.