BJÖRN: Intressant och Tänkvärt – BjornSennbrink.se

De djupare och mer personliga texterna.


Sju månader har nu gått sen vi flyttade till Nora, en liten ort i nordvästra Örebro län. Det kan sägas att vi funnit oss i vår nya tillvaro nu och ser fram emot vår första vår i Nora. Och jag har dessutom börjat arbeta i Örebro med tillhörande busspendling.

När jag skriver busspendling syftar jag inte längre på vår “Hjulius”, en rymlig VW Caravelle, utan på landsortsbussen. Det har nämligen gått från “jag tar bilen, det är bekvämt” till “jag tar bussen, det är bekvämt”.

Som liten knodd bodde jag i Pålsboda och landsortsbussen blev på sätt och vis en livlina till den stora staden Örebro. Pålsboda bjöd bara på det mest basala: Skola, fritid, natur, mataffär, kiosk och pizzeria.

En resa till den stora staden Örebro var för det mesta spännande. Där fanns restauranger, bibliotek med motortidningar och delar av släkten. Och det var med landsortsbussen som jag kunde ta mig dit och hem igen.

Att åka buss från Nora till Örebro tar drygt 30 minuter, ibland upp emot 40 minuter. Det är rak och fin (nåja) väg. Det är inte alls lika krokigt som resan från Pålsboda till Örebro, där bussen dessutom körde en lång omväg vilket resulterade i lång restid. Närmare en timma jämfört med bilens 20 minuter.

Läs mer

Örebros OpenART kom till stan i år igen. OpenART är Skan­di­na­viens största konst­bi­ennal med 100 st konstverk utspridda i centrala Örebro. Huruvida evenemanget gör Örebro mer vackert eller om det ser ut som skit finns det delade meningar om.

Själv tycker jag att det är intressant att se OpenART-konstverken varje gång jag är inne i stan. Alldeles intill mitt kontor finns det tre konstverk som jag finner fascinerande:

1. The portable excavating cocoon, av Roger Rigorth:

the-portable-excavating-cocoon
Konstverket är en korsning av en kokong och en Caterpillar schaktmaskin. Kokongen symboliserar människans hjärna…läs mer på http://openart.se/2015/sv/konstnarer/roger-rigorth/

2. Chinampa, av Peter Ojstersek:

bhs-floating-garden-openart-2015

Ett flytande växhus format som en igloo, tillverkad av trä och plast. Bevattningen sker automatiskt och solcellspaneler förser växthuset med elektricitet. Varje hel timma är växthuset blått, LED-lampor skiftar därefter i olika nyanser innan det blir blått igen…läs mer på http://openart.se/2015/sv/konstnarer/peter-ojstersek/

3. Installation nomade, av Guy Lorgeret:

bhs-scary-bikeriders-openart-2015

Cyklande dockor placerade på järnpålar som sticker upp ur Svartåns avstickare runt Frimurarholmen. Inget för lättskrämda. Läs mer om konstverket på http://openart.se/2015/sv/konstnarer/guy-lorgeret/

Häromdagen seglade en text förbi mig i Twitter-flödet och den texten (http://www.huffingtonpost.com/2014/12/30/white-flint-closing_n_6377576.html) handlade om sorgen över att ett shoppingcenter hade slagit igen portarna. Jag reagerade på texten därför att den är kännetecknande för synen på frihet och synen på vad som somliga anser vara viktigt i deras liv. Alla som spenderat några veckor i Los Angeles förstår vad jag talar om. LA består till stor del av områden där målet är att du ska spendera pengar. Om du vuxit upp i den miljön är det således inte konstigt att du känner sorg när ett shoppingcenter slår igen portarna. Fast i mina ögon är det bara tragiskt. Du föddes fri och blev tämligen omgående en person vars köpförmåga blev något att hylla.