Buss eller bil när du bor i Nora och jobbar i Örebro?

Sju månader har nu gått sen vi flyttade till Nora, en liten ort i nordvästra Örebro län. Det kan sägas att vi funnit oss i vår nya tillvaro nu och ser fram emot vår första vår i Nora. Och jag har dessutom börjat arbeta i Örebro med tillhörande busspendling.

När jag skriver busspendling syftar jag inte längre på vår VW-buss utan på landsortsbussen. Det har nämligen gått från ”jag tar bilen, det är bekvämt” till ”jag tar bussen, det är bekvämt”.

Som liten knodd bodde jag i Pålsboda och landsortsbussen blev på sätt och vis en livlina till den stora staden Örebro. Pålsboda bjöd bara på det mest basala: Skola, fritid, natur, mataffär, kiosk och pizzeria.

En resa till den stora staden Örebro var för det mesta spännande. Där fanns restauranger, bibliotek med motortidningar och delar av släkten. Och det var med landsortsbussen som jag kunde ta mig dit och hem igen.

Att åka buss från Nora till Örebro tar drygt 30 minuter, ibland upp emot 40 minuter. Det är rak och fin (nåja) väg. Det är inte alls lika krokigt som resan från Pålsboda till Örebro, där bussen dessutom körde en lång omväg vilket resulterade i lång restid. Närmare en timma jämfört med bilens 20 minuter.

Att köra bil från Nora till Örebro tar strax under 30 minuter, ibland upp emot 40 minuter om det är köer in eller ut ur staden. När jag kommer till Örebro ska jag dessutom parkera. Det kostar antingen pengar eller tid. Tid att gå från ett bostadsområde där det än så länge går att parkera gratis. Det tas dessutom snart bort.

Så att bo i Nora och jobba i Örebro är riktigt bra eftersom det går landsortsbussar nästan varje timma och ibland oftare än så. När du dessutom kan bo på en ort där det finns allt du behöver inkl. fyra mataffärer, vårdcentral, tandläkare, en vacker stadskärna – då gör det inget att det krävs pendling för att komma till och från arbetsplatsen.

Nu har jag turen och jobbar bara ett kvarter från busstationen i Örebro. Jag har dessutom turen att bo bara 30 sekunders promenad från busshållsplatsen i Nora. Det är med andra ord väldigt smidigt att ta bussen istället för bilen.

Skulle jag istället jobba i Marieberg/Mosås eller i något av Örebros yttre industriområden skulle bussresorna äta mycket mer tid. Och jag skulle förmodligen välja bilen istället.