När du har barn är riktigt bra rutiner superviktigt för att vardagen ska fungera. Utan bra rutiner riskerar vardagen att bli ostrukturerad så till den grad att du inte vet vilken metod som är rätt för att lösa problem som uppstår.

Små barn behöver rutiner för att fungera bra. Även föräldrar behöver bra rutiner, för att orka med att ta hand om sig själva och barnen. När rutinerna försvinner, som de lätt gör om du inte ser upp, kommer kaoset krypande.

Om mindre ca en månad välkomnar vi en femte medlem i familjen. Vi har inför det börjat klargöra för varandra vilka rutiner som vi önskar ska finnas när det är dags för förlossning, BB och välkomnandet hem. Vill vi att den nyfödda ska få styra hur rutinerna ser ut eller vill vi att rutinerna redan ska finnas på plats, som den nyfödda ska anpassa sig till?

Vi har nu i sommar diskuterat flitigt vilka rutiner som vi tycker är viktiga att upprätthålla. Vi har kommit fram till att mat- och sovtider utgör kärnan.

På sommaren är det lätt att sova alldeles för länge, äta när vi är hungriga och att inte låta klockan styra lika hårt. Resultatet av att sova för länge har blivit att ettåringen sover en istället för två gånger på dagen. Det i sin tur gör att den vilotid som tidigare fanns två gånger bara finns en gång om dagen. Det leder också till att treåringen måste passas på mer samt ges delad uppmärksamhet i en högre utsträckning.

En bra rutin för oss är att gå upp senast 08:00 varje dag inklusive helger. Då ges tid för frukost, mellanmål, lunch, vila, mellanmål, middag och kvällsmat. Barnen blir inte lika gnälliga och vi päron får också i oss det vi behöver.

Nu är måltiderna ett delat ansvar, när bebisen kommit räknar vi med att jag (Björn) kommer att få ha huvudansvar för de äldre flickorna. Min frus huvudansvar blir att föda bebisen. Även det tunga hushållsarbetet inklusive att veckohandla kommer inledningsvis att ligga på mig. Enklare sysslor kan min fru göra och kanske framåt 2016 så kommer min fru ikapp. Att handla mat är nämligen bland det roligaste hon vet (det har jag videobevis på).