BMW X2 F39

BMW X2

BMW X2 är en ny mini-SUV som fyller tomrummet mellan BMW X1 och BMW X3. Det handlar om en småbil, som trots sitt namn på vissa längder är mindre än den mer SUV-liknande X1. BMW säger själva att X2 är för en ung målgrupp som prioriterar utseende före funktion.

När en tredjedel av försäljningen är inom SUV-segmentet är det inte konstigt att BMW släpper ännu en SUV-modell.

Att sälja en mindre SUV av en större SUV är inget nytt hos BMW. Där ojämnt modellnummer är original-SUV:en i X-serierna, är ett jämnt modellnummer den sportigare varianten:

  • BMW X4 är nästan samma som X3, fast sportigare.
  • BMW X6 är nästan samma som X5, fast sportigare.
  • BMW X2 är nästan samma som X1, fast sportigare.

X2 är således för dig som vill ge sken av att köra en bil som är kompetent offroad. Du är villig att ge upp lite utrymme i baksätet och lite utrymme i lastrummet, jämfört med X1:an.

Du vill dessutom berätta för alla nära dig att du kör en BMW. Det sitter nämligen BMW-logotyper på C-stolparna, ett arv från äldre BMW-coupéer säger reklamfolket.

Tyvärr är X2 inte alls lika cool i produktionsutförande som de konceptbilar som visats upp. Fast så brukar det vara. Koncepten är menade att väcka intresse. När det är dags att producera måste bilarna harmonisera med tillverkningsbudget och den övriga modellfloran.

Tacksamt dock att BMW valde bort de groteskt stora turbinliknande avgaspiporna i aktern. Fast stort plus för att avgaspiporna baktill är äkta. Det är annat än vad man kan säga om Mercedes, Volkswagen eller i stort sett alla biltillverkare idag som låter avgaspiporna vara fake.

Advantage, M Sport eller M Sport X?

För dig som är spekulant på en X2:a så har du tre ”lines” (modellvarianter) att välja på: Advantage, M Sport och M Sport X. Det förstnämndas front skiljer sig markant åt från de andra två.

Som vanligt med BMW är en naken bil samma sak som den billigaste. När du vill ha grundläggande utrustning såsom farthållare måste du börja slanta upp direkt. Advantage anges i konfiguratorn som en utökad modellvariant. Fast du kommer att vilja välja minst den för att få som sagt farthållare, parkeringsradar mm. Här kan du dessutom välja till bländande LED-strålkastare. Bra för dig. Mindre bra för de du möter.

BMW X2 finns i skrivande stund med en bensinmotor och två dieselmotorer:

  • sDrive20i från 376 000 SEK
  • xDrive20d från 400 000 SEK
  • xDrive25d från 435 000 SEK

Oavsett vilken motor du väljer är automatiska växellåda det enda alternativet. För varje motor finns det dock möjlighet att lägga till en sportväxellåda med Steptronic, för bara några tusenlappar.

BMW är i M Sport och M Sport X-utförandena en tjusig liten bil. Särskilt om du väljer den guldfärgade exteriören som på pressbilderna. Vill du snåla går det att bygga en enklare version. Märk dock att fronten på en Advantage och M Sport skiljer sig åt. Vill du skapa illusionen av att din snikversion är tuff, välj en vit exteriör och övrigt är i svart. Det skapar en kontrast som lurar ögat att bilen ser större ut. För det behövs verkligen. Det är nämligen för ett otränat öga väldigt svårt att skilja nya X2 från en 5-dörrars 1-serie.

Och på tal om 1-serien: Instegspriset för X2 20d tangerar det för en BMW M140i. Den senare har 340 hästkrafter. Så frågan är: Hur onödig är BMW X2, när den mer SUV-lika X1 redan finns och den snarlika 1-serien erbjuder mycket mer effekt för pengarna?

Kolla på SUV-reviews av BMW X2