Du som surfar mycket vet om att det finns en uppsjö av olika sätt att marknadsföra varor och tjänster via webben. Banners är en metod, textlänkar en annan. För dig som tycker att det är jobbigt att behöva se alla annonser, överallt hela tiden, vill jag idag tipsa om Adblock Plus som effektivt blockerar alla annonser.

* 2013-08-26: En kampanj pågår just nu där du ombeds att donera pengar för att användas i marknadsföringen av Adblock Plus. Läs mer på https://campaign.getadblock.com/adblock-it-s-time-to-spread-the-word

Adblock Plus är ett tillägg till din webbläsare och tillägget fungerar tillsammans med Firefox, Chrome, Opera och Android. Gå till http://adblockplus.org/ och installera.

Standardinställningen är att allt blockeras. Det inkluderar bl.a. YouTube-klipp, pop-up och pop-under. För att visa banners, videoklipp osv så behöver du välja det aktivt för domänen som du besöker. Kolla efter en röd ikon i nedre vänstra hörnet på din webbläsare, eller under webbläsarens inställningsmenyflik. Enklaste sättet att stänga av Adblock Plus är att välja “disable för domän.tld” som du besöker för tillfället. Du kan även sätta egna filterregler och blockera hela annonsnätverk (använd wildcards t.ex. http://oas.*.* för att blockera alla annonser som servas vid subdomänen “oas”).

Adblock Plus settings

Adblock Plus settings

Jag vill tipsa om det här idag eftersom det på min Facebook-sida för Sennbrink Kommunikation publicerades kommentarer om huruvida blockering av annonser är rätt eller fel. Jag tycker att det är helt rätt men Jonny på Adrecord tycker inte så. Jonny har jag inte hört ifrån på väldigt länge nu, men jag kan tänka mig att han ville ventilera sin syn på saken eftersom jag berättar om hur du gör för att delvis indirekt motverka vad Adrecord och andra affiliateföretag livnär sig på. Nämligen distribution av banners, som Adblock Plus blockerar om du inte stänger av funktionen för vissa domäner.

Disclaimer – Jag är inte emot annonser som affärsmodell utan tycker bara att du som besökare på webbplatser ska besparas åsynen av påträngande banners. Textlänkar, planterade artiklar och produkttester tycker jag är mycket bättre metoder för att tjäna pengar på innehåll online. Jag har själv flertalet webbplatser där banners används för annonsering.