Björn Bygger Bil: 2016 Mitsubishi Outlander 2.2D 6T Business Nav

Mitsubishi Outlander gavs en facelift inför 2016 års modell tillsammans med en rad förbättringar jämfört med den SUV som testades våren 2013. En helt okej kompakt-SUV blev en bra SUV för den normalstora familjen. Outlander finns dessutom med en hybridmotor i PHEV-modellen fast här fokuserar jag på dieselmotorn med fyrhjulsdrift.

Specifikationen för den konfigurerade bilen tar avstamp i ett användande som är praktiskt utan att tumma på säkerheten. En hel rad tillval har medvetet inte valts. 13-polig dragkrok valdes t.ex. framför spoilers. Takreling (för takbox) valdes framför cykelhållare. Det senare kan du köpa till i efterhand eller så har du det redan från ditt tidigare bilägande.

Det utrustningspaket som valdes vid konfigureringen kom att bli Business Nav Safety för 38 000 SEK extra. Det är mycket pengar men samtidigt är det sunda tillval. En välutrustad bil kommer dessutom sannolikt att betinga ett högre pris när det är dags att byta bil eller sälja bilen som begagnad.

Förutom svart läderklädsel inbegriper Business Nav Safety följande utrustning:

 • S-AWC med aktiv främre differential
  Fyrhjulsdriften
 • Varningssystem vid filbyte (Lane Departure Warning – LDW)
  För dig som kört bil i decennier kanske detta känns onödigt. Men när du missar den där mottrafikanten i döda vinkeln och är nära på att krocka är du tacksam för att LDW finns på din bil.
 • Automatisk kollisionsvarningssystem (Forward collision Mitigation – FCM)
  Systemet kan inte ta bort ditt ansvar som förare men du blir uppmärksammad på hinder som du kanske missat.
 • Aktiv farthållare (Adaptive Cruise Control – ACC)
  Riktigt skönt om du kör mycket på motorväg. Bilen sänker automatiskt hastigheten när du kommer ifatt mottrafikanter som kör långsamt.
 • Innerbackspegel automatiskt avbländbar
  En vanesak skulle jag säga. Personligen föredrar jag manuell inställning av detta men det ingår i paketet.
 • Navigation, SD minneskort
  Ett alternativ till inbyggd navigation är din mobil. Fast samtidigt kommer det att kosta extra i form av datatrafik.
 • Nyckellöst centrallås och tändningslås (KOS)
  Bekvämt att slippa fibbla med nycklarna.
 • Läderklädda säten
  Det säger sig själv att du sitter skönare på läder än på tyg. Är du kort i rocken eller stel i kroppen kan läder göra att det är lättare att komma på plats och att kliva ur bilen.
 • Elektrisk justering av förarstolen
  Få manuella inställningar kan konkurrerar med de elektriska. Smidigt att trycka på en knapp för att ändra t.ex. ryggstöd.
 • Audiopaket, 8 högtalare och en subwoofer från Rockford Fosgate
  För 20 år sen var bilstereos tämligen usla. Dagens elektronik kan bjuda på seriöst bra ljud i bilen utan att det kostar skjortan.
 • 3:e sätesrad delad 50/50, nedfällt i bagagerumsgolvet
  Detta är bra att ha helt enkelt. En stor vuxen person sitter illa men mindre barn (eller en vuxen) kan få åka med på kortare turer.
 • LED strålkastare
  Se bra ut i dubbel bemärkelse.
 • Mörktonade sidorutor bak samt bakruta
  Detta är ett krav på Mitsubishi Outlander som med sin raka midjelinje och stora glasytor kräver toning för att inte se ut som ett rullande växthus. Toning är dessutom skönt när solen ligger på eller när du vill minska insynen.
 • Kromad fönsterlist på dörrarna
  Precis som automatisk avbländning av innerbackspegel är detta som man kanske kan vara utan. Snyggare då i mina ögon att jobba med svarta nyanser för listerna och komplettera med svarta lättmetallfälgar.
 • Baklampa och bromsljus med LED
  Det här är snyggare än vanliga glödlampor och signalerar att du är en moderiktig person.
 • 18″ aluminiumfälgar
  En SUV har stora hjulhus som måste fyllas ut. Kör du med svarta fälgar kan du välja en mindre storlek, särskilt om komfort är viktigt för dig. Fast det är så coolt med stora fälgar.

Tillval utöver utrustningspaketets innehåll listat ovan:
13-polig dragkrok, avtagbar. Sju poler har du till släpvagnar. Tretton poler används till husvagnar. Köper du ”fel” finns det adaptrar på eftermarknaden. Pris strax över 10 000 kr.
Taklastbågar i aluminium för ca 3300 kr. Bra att ha och förstärker taklinjen, gör att bilen ser lite högre ut. Perfekt också när du ska montera en takbox…
Larm DEFA DVS90 för 6500 kr. En billig investering som förmodligen kommer att få biltjuven att välja en annan bil.

Cirkapris för ovanstående konfiguration av Mitsubishi Outlander: 381 758 kr

Grundpriset för en Outlander i sitt enklaste utförande med bensinmotor och 2WD ligger ca 120 000 kr under den här konfigurationen. Det är rejält med pengar och dieselmotorn + automatlådan svarar för ca 62 000 kr av den prisstegringen. Är du i färd med att köpa en SUV kommer du sannolikt att spara pengar på att låta flera bilhandlare konkurrera om dig som köpare.