Jag tog nyligen en intensivkurs i vad som är viktigt att tänka på vid bilkörning från Sverige till Frankrike. Förutom en bra bil finns det regler kring fordon och avgifter som vi inte har i Sverige.

Det är ca 180 mil till Paris om du kör från Stockholm. Du kör E4:an till Helsingborg och vidare söderut till Malmö. Det tar drygt fem timmar exklusive raster. Ta in på hotell i Malmö och spara pengar jämfört med dyrare Danmark. Delresan är ca 60 mil.

Dag två kör du till Hamburg. Välj själv om du vill köra via Rödby-Puttgarden (ca 37 mil, fem timmar) eller via Stora Bält-bron, Odense, Kolding, Flensburg och söderut i Tyskland (ca 50 mil, fem timmar). Tar du färjan över till Puttgarden kostar den 100 Euro. Alternativvägen är längre men kostar dig bara 225 danska kronor (broavgift). En kontantbiljett för färd över Öresundsbron kostar 460 kr.

Dag tre kör du till Köln från Hamburg. Det är en kort delsträcka om ca 36 mil som under optimala förhållanden tar drygt fyra timmar. Ha med i beräkningen att köer på Autobahn förlänger restiden. Tänk även på att hastigheterna är massiva på vissa sträckor och att du inte ska köra som en svensk vid omkörning. Kommer det en Porsche i 250 km/h vill du inte ligga i vänsterfilen.

Dag fyra är en monsterdag. Du börjar förmodligen bli seg nu och därför pressar du duktiga 50 mil till Paris via Belgien. Avsätt hela dagen för resan och stanna ofta. Motorvägen i Frankrike är avgiftsbelagd och du betalar när du åker av motorvägen. Det finns olika köer beroende på hur du vill betala. Tänk på att du ska sänka hastigheten när det är våt vägbana eller regn.

Du är framme i Paris på kvällen dag fyra och nu ska du sova ut. De kommande dagarna går du på Disneyland Paris, biljetter kostar ca 50 Euro per vuxen. Stanna ett par nätter och vila om möjligt inför hemresan. Förslagsvis stannar du första natten i Liege snarare än Köln. Annars är det omvänt ovanstående på hemresan.

Praktiska saker – Tyskland
När du kör på Autobahn och det blir stopp ska du hålla till vänster i vänsterfilen och till höger i högerfilen. Det skapar en väg mellan bilarna för utryckningsfordon, skulle det vara så att stoppet beror på en trafikolycka.

Tänk även på att tanka i god tid eftersom det är olagligt att få bensinstopp på Autobahn. Det är dessutom förenat med böter att blinka för ofta med helhjus på framförvarande och att köra om på höger sida, om det inte är köbildning.

Ska du köra in i vissa städer måste din bil ha en miljödekal. Beställ från Dekra i Sverige. Kostar knappt 200 kr.


Relaterat: Köra bil i Los Angeles – https://bjornsennbrink.se/kora-bil-i-la/