Bästa SUV:en 2014 för 100 000 kronor?

Bästa SUV:en för 100 000 kronor?

Hundra tusen kronor är en lagom mängd pengar att spendera på en begagnad SUV.

Nypublicerat – Bästa tyska SUV:en för 200,000 kr?

Den bästa SUV:en för 100,000 kronor är sannolikt en Toyota RAV4 eller en Honda CRV. Bägge är lagom i storlek, lagom i bränsleförbrukning och lagom när det kommer till totalkostnader. Hyundai Santa Fe andra generationen är också ett vettigt köp, liksom Suzuki Grand Vitara.

Den roligaste SUV:en för 100,000 kr är, lite beroende på dina preferenser, en effektstinn tysk. BMW kvalar in med X5, Mercedes med ML och VW med Touareg. Vill du ha en Audi Q7 får du slanta upp ytterligare ca 50,000 kr.

Porsche Cayenne är ett annat SUV-tips, en bil som rasar snabbt i pris och som bjuder på status som ingen annan SUV. Cayenne med V6-motor finns hos Byt Bil för ca 125,000 kr och uppåt. Pruta ner den till 100K och du kan köra ståndsmässigt hela vintern (och sommaren).

BMW
Om du ska spendera 100,000 kr på en BMW-SUV finns det en hel del att välja på. BMW X3 är förmodligen det smartaste köpet, samtidigt som kvaliteten hos E83-modellen inte riktigt når upp till äkta BMW-standard. E83 tillverkades i Österrike, F25 tillverkas av BMW själva och är den modell du ska leta efter. Fast om du bara har hundra tusen kronor får du nöja dig med en E83:a. Om du kan tänka dig att köra en äldre modell finns BMW X5, en bil som trots sin ålder sticker ut i trafikmängden. Dieselsexa på tre liter är vanlig och vill du åka undan söker du efter V8-modellen 4,4 eller 4,6.

Chevrolet
För dig som gillar smäckig inredning och tvivelaktigt väguppförande bjuder den amerikanska biltillverkaren på riktigt gamla trotjänare i form av Tahoe och Suburban. Det finns just nu en handfull äkta Chevor på Byt Bil t.ex. en Chevrolet Suburban Z71 Flexfuel AWD av 2006 års modell för 95,000 kr. De 28,000 milen ingår. Ett vettigare köp är då förmodligen en första generationens Captiva. Den har ingen V8 och är mindre, mer byggd för att trivas på svenska vägnätet.

Volvo
Fejk-SUV:en Volvo XC70 är för dig som tröttnat på din vanliga kombibil. Du får i princip samma bil som en vanlig V70 fast en XC ser mycket tuffare ut, mer robust och klarar förmodligen av oplogade stadsgator bättre än bilen som bara har framhjulsdrift. Ska du köra Volvo och SUV på riktigt är det XC90 som gäller. En handfull XC90 finns i skrivande stund till salu via Byt Bil: D5:or av 2004 och 2005 års modell, med 13-23,000 mil på mätarna.

Volkswagen
För dig som söker en äkta SUV finns det i skrivande stund en handfull Volkswagen Touareg till salu via Byt Bil för under 100,000 kr. SUV:arna är upp emot 10 år gamla eller äldre och motorerna är hela spannet. Det går att hitta V8-försedda Touareg på Blocket men betänk att dessa exemplar i gengäld kan vara behäftade med allehanda fel förr eller senare. Motorstarka SUV:ar kan också ha fått slita hårt. Provkör och kolla historiken noga. Importexemplar förekommer också. Om du letar lite kan du dessutom finna långmilade Porsche Cayenne som är snarlika Volkswagen Touareg, fast med såklart mycket mer status.

Om du istället vill ha en ny SUV är det tyvärr bara Lada Niva som kvalar in. Nybilspriset är alldeles intill 100,000 kronors-strecket. Fast om du väljer Lada Niva får du mer av ett Utility Vehicle, Sport finns inte.

Image: ”SUVs” av order_242