Ditt barn kommer förr eller senare (ja, de blir större) att börja krypa och därefter att gå. När det sker kommer massor av saker i ditt hem att behöva flyttas på, skyddas eller tas bort. Här delar jag med mig av våra erfarenheter från tiden inför att Mary-Ester började röra på sig självmant.

Leksaker
Jag skriver det här först eftersom leksakerna förmodar jag är något som förbises vid barnsäkring av hemmet. Det finns gott om leksaker som passar i ett barns mun. Kanske har du fått en sån där liten cylinder av din barnmorska, som du kan använda för att testa leksaker med? Men bara för att en leksaksbit inte går ner i cylindern betyder det inte att den är säker. Var uppmärksam på hur ditt barn leker och med barn. Plocka undan och ta fram igen senare. Det är bättre än att du står där en dag med barnet och träklossen fastnat i halsen.

Gardiner
Sådana gardiner som hänger lägre än fönsterbrädan är borta. Tänk själv vad som händer när ditt barn drar i gardinen och hela stången kommer farande. Det finns andra sätt att stänga ute andras blickar och solen. Jalusier i trä tycker vi är snygga så det har vi ett par stycken. Gardiner har vi också men numer av kortare modell.

Prydnadssaker
Rensa bort allt som kan välta över ditt barn, som kan orsaka skärsår på fingrar och skador i munnen (ja, de stoppar allt i munnen de små liven). Gör dig av med eller flytta på saker som golvlyktor (du vet sådana vita med Carpe Diem-text på), piedestaler (med blomkruka överst), vaser och annat bräckligt. Vi behöll en plåttunna och inget mer. Golvlampan bedömde vi kunna tåla stötar och inte släppa ifrån sig saker att stoppa i munnen. Det mest intressanta på lampan idag är sladden.

Sladdar
Vi har ingen TV eller stereo med stora högtalare, så det det vi behövde se över var nätverkssladdar och hörnet där internet kommer in i bostaden (ja vi älskar internet). Sladdarna satte vi fast längs med golvlisterna och på vissa håll med flera fästpunkter nära varandra. Bara för att en sladd sitter fast vid en punkt betyder det inte att det går att dra i sladden på en annan del av sladden. På sikt ska vi utöka användningen av det trådlösa nätverket.