Audi Q8 RS – För dig som vill ha, men inte har råd med, Lamborghini Urus

Audi RS Q8

På toppen är det hundradelar som räknas när broschyrerna för supersnabba SUV:ar jämförs. Mercedes-AMG har i flera år lyckats leverera SUV:ar som gör 0-100 km/h på under 4 sekunder. För att inte tala om Tesla med sin Model X som minskar accelerationstiderna till under 3 sekunder. Att dra ifrån allt och (nästan) alla är idag möjligt i bilar som även fungerar bra i vardagslunket och som erbjuder komfort som i vilken annan bil som helst. Du behöver inte köpa en låg sportbil ala Ferrari eller Porsche för att kunna köra undan. Vi lever i märkliga tider.

I en tid när det talas högt om elbilars förträfflighet, både när det kommer till prestanda och driftkostnader, är det kanske lite konstigt att en resursstark tillverkare som Audi spottar ur sig en sportbil i SUV-format. Å andra sidan är marknaden för Q8 RS försvinnande liten jämfört med storsäljarna.

RS-modellerna är inte för alla men de finns där för att stärka varumärket, för att visa att bara för att storsäljaren har en trecylindrig, turbo- och kompressormatad hyrbidmotor behöver det inte betyda att den som har stor plånbok måste gå till en konkurrent.

De tyska tillverkarna har de senaste åren var duktiga på att fylla varje existerande och påhittade segment med allt från instegsmodeller till mellanmodeller till högprestandamodeller.

Titta t.ex. på Mercedes som i A-klassen har allt från standardbetonade fyror med liten slagvolym till turbomatade värstingar som lämnar många renodlade sportbilar bakom sig, både vid acceleration och när det svänger.

Se även på Volvo som utifrån samma tvåliters fyra tack vare olika effektuttag och tweaks lyckas skapa flera modeller, från tjänstebilsfavoriten till topprestanda samt än mer under varumärket Polestar.

Static photo Colour: Java Green

Att Audi skulle släppa en RS-version av sin SUV-coupé Q8 var väntat. Släktskapet med Lamborghini Urus går inte ta miste på. Koncernsyskonen Porsche Cayenne och Bentley Bentayga är i sig snäppet större men erbjuder likvärdig prestanda. Alla segment, även där prislapparna är sjusiffriga i grunden, ska fyllas…

Audi Q8 RS: V8. Bensin. 600 hk. 800 Nm. Fyrhjulsstyrning. 10-oks bromsar med keramiska skivor. Pris från ca 1,3 miljoner kronor.