Asphalt 8: Airborne, är ett riktigt bra bilracingspel för bl.a. iPhone och iPad. Jag har lagt ca 100 timmar senaste månaden på spelet och har inte upplevt något liknande sen jag och pappa jag hundradelar i Colin McRae på PC:n en gång i tiden.

Ladda ner: iOSAndroidWindows Phone

För du som inte känner till Asphalt så är det en höghastighetsspel där snabba reflexer och en jäkla anamma är två egenskaper du måste ha för att komma på prispallen. Multiplayer är hänsynslöst och att köra halvdant resulterar bara i att du kommer sist.

Jag som har en viss vana av att köra bil i verkligheten uppskattade omgående spelets realism (även om kurvtagning i 320 km/h existerar). Full gas in i kurva resulterade som oftast i en krasch om jag inte driftade (sladdade). Drifting är en del av spelet och det finns banor i single player där du ska drifta genom portaler för att samla poäng.

Asphalt 8 har tre belöningssystem: Credits (pengar), tokens och stjärnor. Det finns även ett level-system där din XP bygger upp till nästa nivå.

Credits använder du för att köpa bilar och att trimma dessa. Tokens ger dig bilar, dubbla credits under ett dygn, en extra tank nitro mm. Det finns dessutom ett system med kort som du kan köpa och samla ihop för att ytterligare trimma din bil. Du kan även köpa credits och tokens samt bilar för riktiga pengar.

Just möjligheten att köpa bilar märks ganska tydligt när du spelat ett tag. Det dyker upp användare som har låg XP och som kör en riktigt snabb konceptbil, Mercedes, Ferrari eller Lamborghini. Fast under själva tävlingarna går det inte så bra. Det kan tyda på att någon försökte att köpa sig framgång, när det enda som gäller i spelet är att träna, träna och träna (som jag gjorde).

Min egen världsranking i skrivande stund ligger på runt 25,000 (level 40+) och en XP på ca 1300. Det är helt okej även om det är en bit kvar till level 80+ och de med dubbelt så mycket XP. XP är förövrigt något som tilldelas eller dras ifrån i multiplayer. Om du kommer före en spelare som har högre XP än dig får du plus, förlorar du mot “sämre” förare minskar din XP.

Asphalt 8 Airborne fungerar i mitt tycke bäst på en iPad. Jag provade på en iPhone 5S men fick inte rätta snitsen, jag saknade motståndet som paddans tyngd ger till spelet, lite som att hålla i en ratt.

Min inställning i spelet är full gas hela tiden. Det finns även inställningar där du har manuell gas och broms, något jag inte testat. Jag kör istället med drifting för att få ner farten i kurvorna.

Jag ska erkänna att jag spenderat knappt 100 kronor på spelet. Det är gratis i grunden och visst går det att spela runda efter runda för att samla credits. Fast möjligheten att få dubbla credits i ett dygn för motsvarande 19 kronor tyckte jag kändes prisvärt, särskilt när det behövs 60,000 credits för att nå den sista trimnivån för toppfarten.

När detta skrivs har jag precis köpt en Lamborghini Veneno, ett vasst monster. Innan dess maxade jag en McLaren 12C vilket resulterade i att jag hamnade i multiplayerrundor där de andra bilarna var Ferrari FXX, Bugatti Veyron, nämnd Lamborghini och konceptbilar såsom Mercedes Silver Lightning. Det känns alltid lika bra att nå toppen med en A-klassbil, före de som kör dyrare S-klassbilar.