Läs de här argumenten för EVs och vi sänder ett meddelande till Kia om antal läsare

Att EV är det nya V8 högst upp på önskelistan hos många bilköpare torde inte ha undgått någon. Visst finns vi biltokar som fortfarande föredrar V8 framför EV, för ljudet och för känslan. Fast om vi ska försöka oss på att tänka klarhet är det de rena EV-bilarna vi borde köpa. För vem vill inte köra en bil som låter som ett rymdskepp?

Att köra en EV (elbil) är en stark upplevelse. Det är en bil som andra bilar. Skillnaden är två saker: Kraften och frånvaron av ett ljudande avgassystem. Det låter inte bil. Det enda som låter är din egen röst när du utbrister: Oj, vad snabb den är!

Har du kört eller åkt i en Tesla Model S/X vet du vad jag talar om. Explosiv, ursinnig kraft som pressar dig bakåt i stolen likt en tur i en bergochdal-bana. Billigare EVs bjuder på en svagare kraft men fortfarande med en känsla olik vad du tidigare upplevt. Det är en vanlig bil men en udda upplevelse att sugas med när elmotorn eller elmotorerna står för framdrivningen. Ingen väntan på att varvtalen ska byggas upp för att det ska bli åka av.

Du som går i tankarna om att köpa en ny bil och är beredd att leasa eller finansiera en bil som kostar norr om 400 000 kr gör förmodligen rätt i att överväga en elbil eller en plugin-hybrid. Fördelen med den senare är att det finns en bensinmotor som kan ta över när du kört slut på batteriet. Nackdelen är att du har en bensinmotor som tar över när batteriet inte räcker till. Bensin kostar pengar, el också men inte lika mycket.

Elbilen är för dig som vet hur långt du kommer att köra mellan varje laddning. Elbilen är även för dig som har koll på var du kan ladda din bil. Elbilen är dessutom för dig som förstår att ny teknik inte kan konkurrera med en infrastruktur som byggts upp under decennier. Elbilen kräver mer av dig som ägare helt enkelt.

Ett steg på vägen mot en plugin-hybrid kan vara en självladdande hybrid. Toyota och Lexus samt Kia med flera har det i sina bilmodeller. Det sänker bensinförbrukningen en aning och kör du mycket i stadstrafik kommer du kunna njuta av flera kilometers ren eldrift.

Det stora argumentet för självladdande hybrid är priset i jämförelse med vad en plugin-hybrid eller EV kostar. Det troliga är dock att självladdande hybrider snart blir ”avslöjade” och kommer att straffas i årsskatt närapå i par med bensindrivna bilar.

Det är som med etanol-trenden, den kom och den gick, alla skulle köra på E85. Den trenden dog för att folk började tanka bensin eftersom E85 steg, du ägt eller kört en E85-bil vet också att förbrukningen var på liknande nivåer som vad en modern V8 drar på landsväg. När fler köper självladdande hybrider kommer politikerna snart att se bilarna för vad de är; inte så miljövänliga som reklam påstår. Eller så händer ingen ting. Vi kan inte veta vad framtiden bär med sig.

En munsbit av framtiden är dock redan här. Det är Kia e-Niro, en EV som imponerade stort på undertecknad när den provkördes våren 2019. Upp till 45 mils räckvidd, eller kanske snarare 36 mil eller så (testat av Teknikens Värld) beroende på hur du kör. Det är en räckvidd som de flesta torde uppskatta. Det betyder att du inte måste ladda varje natt om du inte kör väldigt långt varje dag.

Där flera tillverkares elbilar (med karosser som är eller ser ut som cross-overs/SUVar) kostar bra mycket mer än de ca 450 000 kr Kia vill ha för en e-Niro, är konkurrensen inte direkt mördande om du vill förena EV och SUV (eller nja, cross-over är vad Kia kallar Niro). Jaguar I-PACE kostar nästan det dubbla som ny. Audi e-tron kostar över 800 000 kr.

Ja, 450 000 kr är mycket pengar för en Kia. Å andra sidan kostade en maxutrustad Sorento strax under 450 000 kr för några år sen. Niro är konkurrenskraftigt prissatt. Det finns i princip ingen konkurrens om du ska ha en ”SUV”, förutom mini-crossovers Kona då möjligen. Vill du prompt ha en Kia och en cross-over kan du även kolla på begagnade Soul EV som finns som begagnade.