Är nya block-redigeraren i WordPress verkligen så dålig som kritikerna säger?

WordPress Björn Sennbrink 2019

WordPress förändrades över en natt i början av december 2018. Version 5.0 introducerade det nya gränssnittet för skapande och redigering av innehåll. Gutenberg tågade raka spåret in i WordPress-kärnan och reaktionerna var (samt är fortfarande) starka. Fast är den nya block-redigeraren verkligen så hemsk som den målas ut att vara?

För egen del var det några veckor innan jul som inte var så muntra. Tema-utvecklaren lyckades få ut en version (Enfold 4.5.1) som fungerade en vecka. När WP 5.0.1 kom en vecka senare var det åter problem med Enfold. En fix släpptes och där är vi i skrivande stund. Det som hände när en ej fungerade kombination av Enfold och WP kördes var att gränssnittet liksom hoppade upp och ner vid drag-n-drop:

På den här bloggen (BjornSennbrink.se) har jag använt Gutenberg i flera veckor och finner att redigeraren växer med användning så att säga. För bloggande ser jag ingen direkt nackdel med Gutenberg så till den grad att jag undrar vad den fyller för funktion jämfört med den ”klassiska” redigeraren.

Några saker finns det som inte riktigt lirar med hur jag är van att skapa innehåll. Numrerade listor är en sådan sak. Problem uppstår när jag redigerar inlägg skapade före Gutenberg. Att skapa själva listorna är inget problem. Problemet uppstår när jag vill göra en enkel radbrytning i en punkt. Det går inte. Det blir en ny punkt. Jag vill inte ha en ny punkt. Jag vill ha en radbrytning.

Bilduppladdningen är ett annat problem. Om jag laddar upp en stor bild och börjar skriva en caption under bilden, raderas min caption när bilden är uppladdad.

Det finns även ett litet problem med taggarna (inläggsetiketter): Om jag matar in flera taggar och sen vill ta bort den sista genom ett snabbkommando (CMD+Z) så raderas alla taggarna, inte den sist inmatade. Detta problem lyftes på Gutenberg-forumet och jag återskapade problemet i en screencast:

Fast helt hemskt är inte Gutenberg, block-redigeraren. Det här är vad som kommer att vara en del av WordPress i framtiden och även om det finns plugin som deaktiverar det nya gränssnittet så är det inte en långsiktigt bra lösning. Det är iallafall min ståndpunkt som webbkonsult.

Jag kommer att ha kunder som vill ha webbplatser som fungerar med Gutenberg. Att då inte slänga mig rakt in i hetluften vore att förstöra för mig själv, även om jag under inledningen av 2019 kommer att ha mycket fokus på mitt nya jobb (kommande bloggpost).