Äntligen får Toyota sladden ur och börjar sälja RAV4 som plugin-hybrid (Prime)

Elbil- och hybridbilsnyheterna duggar tätt på Los Angeles-salongen, kanske påverkade av nya hårda regler i Kalifornien för vilka biltyper som staten ska köpa in från och med 2021. Japanska Toyotas nyhet om att de kommer att börja sälja en plugin-hybrid är oavsett ett välkommet tillskott som gör bruksbilen RAV4 snäppet mer attraktiv.

Du behöver förmodligen anse att din Toyota är det mest fantastiska som någonsin rullat på vägarna för ta steget från attraktion till älskling när det kommer till RAV4 Hybrid. Den på pappret lovande bilen har nämligen marknadsförts som en halvliters-bil när det kommit till förbrukning, vilket är långt från verkligheten.

Återstår att se nu om samma glädjesiffror presenteras när det handlar om räckvidden på ren batteridrift, lika omdebatterat som bandbredden hos ADSL var en gång i tiden (innan ”alla” fick fiber).

Toyota RAV4 Prime är modellbeteckningen på denna nya plugin-hybrid. Prime för kanske tankarna till Transformers. Sannolikt inte en slump att Prime används i USA där bilen presenterats. Amerikansk motorpress lyfter det faktum att Prime inte bara ger RAV4 ökad förmåga att ta emot el utan också att bilen blir starkare.

Det senare är inte ett bekymmer utan lika välkommet som bilen i sig. Den sävliga fyran i RAV4 tillsammans med den konstiga CVT-lådan har varit en teknikkombination som talat mer till plånboken än hjärtat. Har du någon gång kört en Toyota-fyra utan turbo förstår du vad som åsyftas.

RAV4 Prime hyvlar enligt uppgift från Consumer Reports hela två sekunder på accelerationen från stillastående till 100 km/h. Men vi delar tankarna som CR yppar kring vad som händer med förbrukningen när batteriet är tomt. Frågan är om Toyota RAV4 Prime kommer att erhålla samma räckvidd som RAV4 Hybrid?

Preliminära siffror säger dock att räckvidden på batteri/el är upp till sex mil, inte fy skam och med svenska förhållanden (kyla etc.) borträknade torde räckvidden bli en handfull mil eller strax under, hyfsat bra och i linje med vad t.ex. en (mycket dyrare) Audi Q5 55 TFSI e laddhybrid sägs kunna leverera.