CarTestr på YouTube x 7

Där andra aktörer inom motorpressen valt att ha en bredd, att skriva om flera olika biltyper, valde jag att nischa mig mot SUV:ar och cross-overs, när jag nu för drygt fem år sen startade en liten motorblogg. Idag är SUVTEST fortfarande den enda (på svenska) till 100% mot SUV:ar nischade motorsajten.

Att nischa mig mot SUV:ar visade sig vara ett klokt beslut. Ford i USA har lagt ner personbilar för att satsa på SUV:ar. GM har också lagt ner tillverkningen av flera personbilsmodeller till förmån för SUV:ar och tyska VW har lyft fram SUV:en som biltyp i deras framtidsvisioner. SUVTEST har framtiden för sig. 

Jag tror att större motorpress och andra bilbloggare är medvetna om SUVTEST. Sajten rankade i flera år före Expressen och Aftonbladet på bl.a. ”suv test” och idag (november 2018) kommer trafiken från de som söker efter ett begränsat antal SUV-bilar. Dagens webbtrafik är nog för att SUVTEST ska kunna leva vidare (läs; generera intäkter) även om riktiga biltest inte förekommer alls lika ofta som hos ”konkurrenterna”.

SUV-videos:

Vid flera av testerna genom åren har jag begagnat mina videokameror. Ibland har jag jobbat i timmar med planering, inspelning, redigering och distributioner, bara för att se antalet tittare bli försvinnande lite efter publicering. Ett sådant klipp är mitt intro till Mercedes-AMG GLC 43 Coupé, som jag testade i april 2017, med bara ca 1600 visningar:

Ibland har jag nästan spontant ställt upp kameran, gjort en inspelning och publicerat utan närmare bearbetning. Med just nu 6855 visningar är klippet som förevisar ljuskombinationer fram på Kia Sorento tydligen väldigt populärt. Klippet är inspelat en iskall vinterkväll vid Örebro småbåtshamn. Målet för kvällen var att filma utomhus, trots kylan. Att det skulle bli så pass många visningar kom som en överraskning.

Det just nu mest sedda klippet på CarTestr-kanalen är min genomgång på engelska av Mercedes-AMG GLC 43. Introt jobbade jag med i flera timmar minns jag. Det är inspelat i Köping alldeles intill den numer nedlagda kalktunne-banan.

Jag hittade en avskild uppläggningsplats för bl.a. timmer och fick till en snygg kameraåkning. Jag satte kameran på stativet, flippade vyn och höll stativet upp-och-ner när jag med svagt böjda ben gick sakta fram mot och runt bilen. Att resten av klippet inte är lika snyggt och vältrimmat är mitt eget fel. Jag blir lätt så exalterad när jag ska filma att glömmer bort hälften. Hur som helst, med över 20-tusen visningar är det bara ett klipp som är värre:

Vad du nyss sett och hört är avgasljudet hos en BMW X3 35d av 2013 års modell. Inspelat i ett litet grustag strax väster om Pålsboda, längs med en väg jag begagnade ibland som moppepojke. Det klippet innehåller bara en sak: Ljud. Ett härligt vinande turboljud, från en sexcylindrig dieselspis som levererar 300 hk. Den SUV:en kom att bli en av de sista som jag körde som skribent för Facit.com, den lead-gen-sajt som la grunden till SUVTEST.

Jag har även några videoklipp som jag är förvånad över, att de inte genererat fler visningar. Nu kanske inte alla har en intresse av SUV:ar som kostar närmare eller över en miljon kronor. Men visst är det lite konstigt att min introduktion till Mercedes GLS bara fått ca 1700 visningar på två år?

Inspelningen av GLS-klippet skedde på två platser i Örebro län. Intro är från strax söder om Svennevad. Det finns en liten skogsväg där som går runt och upp på en liten kulle, en återvändsgränd. Det sägs att det finns ett schakt högst upp ner i berget. Där vill man inte ramla ner. Hur som helst, där spelade jag in i lugn och ro.

Färden därifrån gick vidare till det karga landskapet runt Kvarntorpshögen. Ilsket svart på marken och tunna björkar överallt. Det är likt många andra platser ett område jag besökt som yngre. Det har sina fördelar med att köra moppe helt klart. Här gavs det även möjlighet till offroad-körning genom stora lerpölar. Det gillar väl alla?

Jag tror dock att jag har rätt på vad jag skrev ovan: En GLS är en på tok dyr bil för att tilltala gemene man. Det är bara att kasta ett getöga på BytBil.com för att se det skrala utbudet av begagnade GL/GLS och prisbilden.

På samma vis är den senast testade SUV:en långt bortom vad mångas plånböcker sträcker sig till. Att köra en törstig V8 är dessutom inte lika coolt som det var för några år sen. Idag är det elektrifieringen som är i ropet. Fast visst är det något härligt med en vrålande V8 i en bil som drar en Ferrari F40 från stillastående upp till 100 km/h?

Mercedes-AMG GLC 63 S Coupé 4MATIC+ förgyllde min tillvaro en vecka i våras. Första milen var jag livrädd, körde med ett ägg under foten från Upplands Motor i Akalla till Wenngarns slott norr om Sigtuna. Efter att där ha upptäckt att jag fått låna värstingen, med 510 hk, gjorde att hemresan blev fantastisk.

Det enda negativa var att det kostade mycket pengar. Pressbilar måste tankas och GLC 63 drog 1,3-2 liter milen. 98 oktan, som ökade i pris för varje tankning jag gjorde här i byn. Resultatet efter en vecka med bilen blev dock flera långa artiklar på SUVTEST och hela 12 st videos för YouTube.

Ett av dessa klipp spelades in med hjälp av Dormy i Örebro: Jag lånade golfbagar för att förevisa lastutrymmet i bilen, dock utan större framgång i antal visningar på tuben. Kanske inte så många som undrar huruvida fyra golfbagar ryms i en GLC Coupé?