7 gratis WordPress-tillägg jag använder 2019

WordPress Björn Sennbrink 2019

Jag har jobbat med WordPress-webbplatser i mer än 11 år och hunnit avverka ett och annat plugin. En gång rasade en hel webbplats pga ett enda liten plugin. Lärdom från den gången är att inte bygga viktiga funktioner runt ett enda plugin.

Här är 7 gratis WP-tillägg som jag använder 2019, som jag finner skapar stabilitet över längre tidsperioder. Med andra ord en lista för dig som har ett långsiktigt ansvar över en eller flera webbplatser.

1 – Ad Blocker Notify Lite

Ett plugin för dig som vill begränsa tillgången till din webbplats eller blogg om besökaren har Adblock aktiverat. En del säger att man inte ska blockera på det viset, andra påstår motsatsen. Jag har i perioder valt att blockera Adblock-användare eftersom jag inte vill ge bort allt mitt innehåll utan ersättning, även om bloggande 2019 innebär att du måste finna flera vägar till intäkter.

2 – Better Search Replace

Ett plugin som är värt guld när det kommer till effektivitet vid arbete med byte till SSL. BSR är även bra vid tillfällen när du vill masslänka en viss fras som förekommer på din webbplats.

BSR ger dig ett gränssnitt gentemot din databas och du behöver inte kunna avancerade SQL-frågor för att göra stora ändringar.

3 – Hummingbird

För dig som vill jobba riktigt djupt på din webbplats med att trimma och optimera. Resultatet, om du gjort allting rätt, är en snabbare WordPress-webbplats.

Korta laddningstider är en viktig faktor i ditt SEO-arbete då Google tenderar att premiera webbplatser som inte tar lång tid på sig att ladda in.

4 – Jetpack

Förr var Jetpack ett plugin som gjorde din webbplats långsammare. Det var för flera år sen. Idag har utgivaren förstått vikten av att inte tynga ner webbplatser bara för att användare söker funktioner som finns på WordPress.com-gratisbloggar.

En hel del reklam dyker upp om du kör gratisversionen men det kan det vara värt. Jag använder Jetpack primärt för att få del av funktionen automatiska uppdateringar av plugin.

5 – Redirection

Ett plugin för dig som tenderar att ändra permalänkar, publicera innehåll som tas bort efter en tid eller för dig som bytt intern struktur. Redirection skapar vad tillägget heter; omdirigeringar. På så vis slipper dina besökare mötas av ”innehållet hittades inte”.

Men använd Redirection med viss försiktighet. Ibland kan en felsida vara det enda rätta om du inte skapat en ny sida med liknande eller bättre innehåll.

6 – Smush

Smush komprimerar dina bilder så att laddningstiderna optimeras. Du kan ha inställningen att alla nya bilder går via Smush innan de visas på din WP-sajt eller så kan du bulk-optimera när det passar.

Gratis-versionen har en begränsning i hur många bilder som kan ”smushas” och du behöver starta om processen flera gånger. Men det kan det vara värt (tid istället för pengar) om du inte har jättemånga bilder på din webbplats.

7 – Yoast SEO

Nästan obligatoriskt om du vet vad du pysslar med och även om du inte har alla kunskaper om sökmotoroptimering. Yoast SEO ger dig utökade möjligheter att styra vilka SEO-titlar och SEO-beskrivningar som du vill att Google ska visa på sökresultatsidorna.

Du kan fylla på med data i tillägget för att berätta för Google vem du är, vem eller vilket företag som står bakom en WP-webbplats mm. Helt enkelt ett plugin som bör ingå i alla WP-installationer.