Det spelar ingen roll hur ofta vi WordPress-konsulter säger det: Korta laddningstider är viktigt och det är lätt att åstadkomma. Gång efter annan besöker du en WP-webbplats som är allt annat än snabb, när du sitter där med mobilen och stirrar på en vit skärm (innan innehållet laddats fram). Vilken tur då att du hittat hit. Snart är din WP-webb snabbare!

Att skapa en snabb WP-webb är ganska enkelt, även om du är nybörjare. Det som är en utmaning är att orka hålla tempot uppe. Det är lätt att springa jättesnabbt i starten, fast du brände ut dig och orkar inte hålla andra tävlande bakom dig. På slutet är du näst sist.

Samma sak med hastighetsoptimering i WordPress.

Gör lite hela tiden eller låt någon annan hålla tempot uppe. Det kommer du att tjäna på i längden. Här är 6 tips på hur du kan göra en WP-webb snabbare:

1) Cache

Ett cache skapar snabbladdade HTML-filer utifrån dina sidor. En HTML-sida tar kortare tid att skicka till din webbläsare, än om en förfrågan först ska gå till databasen. Sen ska databasen svara, sända tillbaka innehållet och så ska det presenteras i din webbläsare. Det är den enkla förklaringen om hur ett cache fungerar. Tacksamt nog behöver du som WP-administratör inte känna till exakt hur ett cache fungerar. Flera tillägg finns tillgängliga och kör du med de rekommenderade inställningarna blir din WP-webb snabbare:

2) Rätt bilder

En fotograf utan erfarenhet av att publicera bilder på webben, skulle kanske påstå att bilder alltid ska vara tydliga. Det är säkert rätt om du har en fotoblogg. Om du inte har en fotoblogg utan en e-butik är det en balansgång mellan upplevd kvalitet på en bild och laddningstider. Om alla produktbilder vore kristallklara skulle webben bli fasligt långsam. Istället använder kunniga personer en kombination av beskärning, komprimering och metoder för att visa rätt bild utifrån vad din besökare använder (dator eller mobil).

3) Bäst förutsättningar

Den här punkten brukar handla om pengar. Hur mycket pengar du vill lägga varje år på din webbnärvaro. Har du en e-butik spenderar du sannolikt minst 1500 kr per år, det är vad ett bra webbhotell tar för ett privatkonto. Har du en större e-butik körs du sannolikt managed hosting eller en liknande lösning, där du betalar närmare 10 000 kr per år, eller ännu mer. Men det gör inget, för din servermiljö måste vara kraftfull nog att svälja alla dina besökare och vad de gör på webbplatsen. Riktigt stora webbplatser betalar sexsiffriga belopp varje år men då är det mer än utrymme och bandbredd de betalar för.

4) Välj tema som passar ditt content

Det finns ingen mening med att köra ett “bloated” så kallat premium-tema om du inte har “content to match”. Ska du ha en ren textblogg, välj temat som skeppas med WP. Ska du ha en fotoblogg, välj ett tema med de funktioner du vill ha. Du behöver inte betala en krona om du inte vill. Det viktiga är att du någon gång överväger att byta tema, om det är en tröskel du inte kommer över oavsett hur många optimeringar du gör för att korta laddningstiderna.

5) Uppdatera WordPress

Den senaste versionen är alltid den bästa versionen, om inte den senaste versionen är buggig eller skapar problem i din content-plugin-tema-setup. Det blir lätt en ganska komplex miljö för WordPress att verka inom när du börjar addera många plugins. WP uppgraderas automatiskt om du inte väljer bort det. Gör inte det.

6) Uppdatera PHP

Alla seriösa webbhotell och leverantörer av serverlösningar erbjuder dig möjligheten att själv bestämma vilken PHP-version du ska ha för din WP-webb. Välj den senaste men glöm inte bort att kontrollera så att alla din plugin och att ditt tema har stöd för en nyare PHP-version.